Fr v överraskande trean Senna Ohlsson (535), Lovisa Lindh (609), Rebecca Högberg, Hanna Hermansson (solglasögon) och Linn Söderholm. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas näst jämnaste 800 m-final – SM-debutant tog brons

Kvinnliga SM-finalen på 800 m i Uppsala blev en extremt jämn kamp som inte avgjordes förrän på de allra sista meterna då Hanna Hermansson så när hann ikapp Lovisa Lindh. Men den stora överraskningen var svensk-amerikanskan Senna Ohlsson, 20, som tog brons i SM-debuten på personliga rekordet 2:06.05.

Finalen fick en långsam inledning med 64.8 på första varvet med Lovisa Lindh först. Just där tryckte hon gasen i botten och bara Hanna Hermansson följde. Men in i sista kurvan växte avståndet och det såg ut att som att guldet var klart för Lovisa.
Men Hanna kom tillbaka och var till slut bara sex hundradelar efter – 2:04.89 mot 2:04.95 – efter ett slutvarv på 60.06.
Bakom dem låg Senna Ohlsson femma halvvägs men passerade Linn Söderholm och Rebecca Högberg på bortre långsidan och var delad tvåa med Hanna bakom Lovisa in i sista kurvan. På upploppet rann Lovisa och Hanna ifrån men Senna höll i till ett överraskande brons på 2:06.05 – personligt rekord med åtta tiondelar.

Går i pappa Birgers fotspår
Senna Ohlsson är 20 år och född och uppväxt i USA där hon studerar på Loyola University Maryland norr om Washington. Hon läste en termin på gymnasiet i Göteborg och sprang terräng-SM i Västerås 2016 men gjorde nu senior-SM-debut. Hennes pappa Birger Ohlsson tillhörde den svenska medeldistanseliten på 1990- och början av 2000-talet då han tävlade för Enhörna IF, Råby-Rekarne FIF respektive Hässelby SK och är med sina 1:47.09 från 1999 nummer 17 på den svenska genom-tiderna-listan. På meritlistan finns två SM-medaljer utomhus – silver ifrån Malmö 1999 och brons året efter då SM arrangerades i just Uppsala. Så det var något speciellt för Senna att ta brons i just Uppsala i SM-debuten.

Två personliga rekord samma vecka
Senna har varit i Sverige några veckor i sommar och förbättrade på SM sitt personbästa för andra gången efter att ha gjort 2:06.88 i Sollentuna GP i måndags.
På SM blev det ett taktiklopp där hon avverkade 200 m-avsnitten på i tur och ordning 31.0, 34.3, 29.9 och 30.9 med en klart snabbare andra halva. Det indikerar att hon med ett bättre upplägg har kapacitet för under 2:05.
Men när nästa chans kommer att springa 800 m återstår att se för hon åker hem till USA denna vecka och missar därmed junior-SM. Men det ska bli spännande att följa Sennas utveckling!
Mer om Senna Ohlsson
/Jonas Hedman

Anm: Jämnaste SM-finalen på 800 m för kvinnor är den från Borås 2013 då Lidingös Sofia Öberg med 2:08.33 slog klubbkamraten Charlotte Schönbeck med två hundradelar.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen