Mästerskapstitel nummer sju av vilka tre är globala guld utomhus. Vägen mot att bli tidernas främste stavhoppare går i spikrak riktning uppåt för Mondo Duplantis. Foto: Deca Text&Bild

VM-guld för Mondo Duplantis – testade 6.23

Storfavoriten Mondo Duplantis motsvarade alla högt ställda förväntningar och försvarade sin VM-titel från Eugene. Detta på 6.10 efter att ha bjudit på tre världsrekordförsök på 6.23 där de två sista var riktigt bra. Därmed tog Mondo Sveriges tredje medalj och andra guld i Budapest.

Det blev en spännande stavfinal i hettan i Budapest där fyra man klarade 5.95 och fem hoppade på sex meter. I en av tidernas bästa stavfinaler agerade Mondo som den store mästare han är och klarade höjd efter höjd i första försöket till synes lekande lätt. Men för första gången sedan EM i Berlin 2018 utmanades han på allvar upp över sex meter och långt över drömgränsen. Detta sedan Ernest John Obiena för andra gången i karriären klaradt sex meter.

Fantastiskt stabil
Mondo tog 5.55, 5.85 och 5.95 i första försöket efter att ha stått över 5.75 och 5.90. Därefter fortsatte han med felfria hoppning över 6.00 och 6.05. Och när han fixade 6.10 med många centimeters luft mellan sig och ribban enligt grafiken så trodde man att det var avgjort.
Och så var det. Obiena rev i sina två sparade försök på 6.10 och Armand Duplantis var världsmästare utomhus för andra gången.

Höjer till världsrekordet
Mondo la sig ner, slöt ögonen och vilade ett ögonblick. Låret han haft problem med gjorde sig lite till känna vilket framgick av intervjun med pappa Greg. Men Mondo ville försöka på världsrekordet och begärde upp ribban på 6.23.
Och där kom kvällens första rivning efter sex raka ringar i protokollet. Efter några minuters vila följde försök nummer två och han var över. Men touchade ribban som till slut föll.

Sååå nära på 6.23
Tredje försöket. Mondo hintar till publiken att börja klappa och de gör som han vill. Ett nytt bra hopp men det blir en kopia på det första och ribban väljer att falla.

En av tidernas bästa tävlingar
Silvret till Ernest John Obiena på 6.00 och delat brons till USA:s Chris Nilsen och Australiens Kurtis Marschall som tog 5.95. Fransmannen Thibaut Collet höjde sitt personbästa i två omgångar med totalt åtta centimeter men blev ändå bara femma.
Tävlingen var Mondos 50:e över sex meter och 69:e hopp över drömgränsen. Men alltså inget världsrekord denna kväll då Mondo försvarade VM-titeln från Eugene.

Lika med Ståhl …
Guldet var Mondos sjunde i OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM och räknar man globala utomhustitlar så var det nummer tre. Därmed tangerade han Daniel Ståhl som i måndags tog sin tredje titel och även han har två VM-guld och en OS-titel.

… men bakom Klüft
Men ensam etta på den listan är än så länge expertkommentatorn i TV4 här i Budapest, Carolina Klüft, som vann tre VM-titlar och ett OS-guld i sjukamp åren 2003–2007. Men redan nästa år kan Mondo tangera toppnoteringen när OS arrangeras i Paris.
Noterbart är att Eric Lemming tog fyra OS-guld i spjut 1906–1912 men två av dem var i fri stil som ströks från OS-programmet efter Stockholm 1912.

Extrem överlägsenhet
Ett mått på Mondos extrema överlägsenhet är segermarginalen vid de sju tillfällen han fått kliva högst upp på prispallen. Vid två tillfällen har han satt världsrekord (IVM och VM 2022) och tre gånger har segermarginalen varit över 20 centimeter med 27 som den absolut toppen på VM i Eugene förra året. Samtliga gånger har han överträffat sex meter och det genomsnittliga avståndet ner till tvåan i de sju mästerskapen är extrema 16 centimeter.
• EM Berlin 2018: 6.05 – 5 cm
• IEM Torun 2021: 6.05 – 25 cm
• OS Tokyo 2021: 6.02 – 5 cm
• IVM Belgrad 2022: 6.20 – 25 cm
• VM Eugene 2022: 6.21 – 27 cm
• EM München 2022: 6.05 – 21 cm
• VM Budapest 2023: 6.10 – 10 cm

Här är Stefan och Kajsa före
Mondos överlägsenhet slår oss alltjämt med häpnad och han har överträffat det mesta på området. Men något han ännu inte lyckats med är att ta sig obesegrad genom ett helt år. Det gjorde faktiskt höjdhopparna Stefan Holm (2004) och Kajsa Bergqvist (2005) så förutom fler mästerskapstitlar så har Mondo också ett år med enbart ettor i placeringskolumnen att sträva mot.

/Jonas Hedman

Resultaten

Armand Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs mer:
VM i Budapest – Sveriges näst bästa genom tiderna
Sjätte världsrekordet för Mondo – och med luft
Mondo Duplantis mamma kan än – comeback efter 34 år
Johanna Duplantis slog sju år gammalt stavrekord
Kvällen som hade allt – VM-guld och världsrekord för Mondo
Mondo Duplantis utsedd till världens främste friidrottare
Fantastisk uppvisning av Mondo – EM-guld och rekord
OS-guld för Duplantis – nära världsrekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen