EM-titel nummer två för Mondo Duplantis som nu har halvdussinet mästerskapsguld. Foto: Deca Text&Bild

Fantastisk uppvisning av Mondo Duplantis – EM-guld och rekord

Stavfinalen på EM i München blev en mäktig uppvisning Armand ”Mondo” Duplantis som bara behövde fyra hopp för att säkra guldet på 5.95. Därefter förbättrade han sitt eget mästerskapsrekord med en centimeter till 6.06 och avslutade sedan tävlingen. Detta utan en enda rivning. Segermarginalen blev hela 21 centimeter när Mondo vann sitt tredje mästerskapsguld för året – en unik prestation.

– Det viktigste var att ta hem guldet men jag ville också förbättra mitt eget mästerskapsrekord. Så mission accomplished, säger Mondo Duplantis till SVT och hyllade den tyska publiken.
Det regnade ordentligt under lördagen och så även under inhoppningen av stavfinalen, men när tävlingen kom igång var det mer strilregn vilket sedan upphörde.

Idel ringar i protokollet
Mondo stod över ingångshöjden 5.50, tog 5,65 i första med stor marginal och stod sedan även över 5.75. Efter den höjden återstod sju man inklusive förre världsrekordhållaren Renaud Lavillenie, 35, och de två norrmännen Pål Hagen Lillefosse och Sondre Guttormsen.

Högt över i hopp efter hopp
På 5.85 tog Mondo åter med mycket luft i första och det var bara en till som mäktade med den höjden – värdnationens Bo Kanda Litha Bere som gjorde det i andra.
Tysken hoppade först på 5.90 men var aldrig nära och sparade de två återstående försöken till 5.95 där han rev första. Mondo tog åter med mycket luft mellan sig och ribban.

Guldet klart på 5.95 – norsk medalj
Litha Bere var chanslös i sista försöket på 5.95 och Mondo var europamästare för andra gången. Men ny medalj för värdnationen medan bronset gick till en överlycklig Pål Hagen Lillefosse som tog Norges femte medalj i München.
Mondo diskuterade lite med pappa Greg och så kom 6.06 upp på ljustavlan – en centimeter över hans eget mästerskapsrekord.

Seger utan en enda rivning
Mondo bytte till sin näst styvaste stav och tog 6.06 direkt i första försöket utan att vara på ribban. Nytt mästerskapsrekord. Det blev slutpunkten där han alltså gjorde något så ovanligt som att vinna utan en enda rivning i hela finalen.

Fantastisk utveckling
När en 18-årig Mondo vann EM-titeln i Berlin för fyra år sedan så satte han tre raka juniorvärldsrekord upp till 6.05. Det var hans stora genombrott. Sedan dess har han vunnit the big five – OS, VM, inne-VM och inne-EM – varav tre guld enbart i år, inne-VM, VM och EM. Han satte världsrekord i två VM-finalerna inne respektive ute (6.20 och 6.21) och hade han försökt även i München är det mycket möjligt att 6.22 blivit verklighet. Men det får vänta till en annan gång.
Nu är han ute på en ny runda i jakten på uppsättning två av alla mästerskapstitlar. Och det är bara 23 han fyller i november.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Kvällen som hade allt – VM-guld och världsrekord för Mondo
OS-guld för Mondo – nära världsrekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen