Full hand. Armand Duplantis är nu regerande mästare i OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM. Foto: Deca Text&Bild

Kvällen som hade allt – VM-guld och världsrekord för Mondo

Han var storfavorit och stod pall för trycket i stavfinalen på VM i Eugene som fick det perfekta slutet. Armand ”Mondo” Duplantis var ensam om att klara 6.0o vilket följdes av mästerskapsrekordet 6.06. Därefter klarade han världsrekordhöjden 6.21 med mycket luft andra försöket.

Mondo stod över ingångshöjden 5.55 och tog 5.70 i första med luft, stod över 5.80 men rev sedan överraskande på 5.87. Den höjden tog USA:s Chris Nilsen i första och ledde därmed tävlingen ett tag.
Men det var tillfälligt eftersom Mondo och Chris var ensamma om att ta 5.94 i första innan Mondo ensam vandrade vidare uppåt.

Mästerskapsrekord
På 6.00 rev 2016 års OS-mästare Thiago Braz ut sig i sitt enda återstående hopp. Så också Ernest Obiena och till sist även Chris Nilsen. Mondo var världsmästare. Han fortsatte med att förbättra Dmitri Markovs 21 år gamla mästerskapsrekord med en centimeter till 6.06 direkt i första försöket.

Medaljörerna med fr v Chris Nilsen, silver, Mondo, guld, och Ernest Obiena, brons. Foto: Deca Text&Bild


Världsrekordet tillbaka utomhus

Därefter höjde Mondo ribban till 6.21 – en centimeter över hans eget totalvärldsrekord från inne-VM i Belgrad i mars och fem (!) högre än det utomhusvärldsbästa han satte på Bauhaus-galan för tre veckor sedan.
Första försöket avbröt han på vägen upp men andra blev ett riktigt monsterhopp.
Var han åtta centimeter över ribban?
Väldigt svårt att säga men det var verkligen ett makalöst hopp.
Silvret tog Chris Nilsen på 5.94 medan bronset gick till Ernest Obiena på samma höjd.

100.000 dollar rikare tack vare världsrekordet. Till det kommer prispengarna för VM-guldet. Foto: Deca Text&Bild


Guld i alla stora mästerskap

Mondo blev nu medlem i den exklusiva klubben av européer som vunnit alla de fem stora mästerskapen – OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM. I den finns sedan tidigare bland annat Christian Olsson i tresteg (expertkommentator för SVT i Eugene) och Carolina Klüft i mångkamp.
Carro var 22 år och noll månader när hon vann femte titeln som var inne-EM i Madrid 2005 och Mondo 22 år och åtta månader när han nu nådde samma milstolpe. Men han är tidernas yngste på herrsidan att nå de fem. Och precis som Carro och Christian så lyckades Mondo hålla alla fem titlarna samtidigt.

Vår åttonde världsmästare
Han blev nu Sveriges åttonde världsmästare i friidrott utomhus och den fjärde på herrsidan efter Patrik Sjöberg (höjd 1987), Christian Olsson (tresteg 2003) och Daniel Ståhl (diskus 2019).

Femte världsrekordet
Mondos 6.21 var tredje världsrekordet i Eugene och belöningen blev 100.000 dollar för rekordet och 70.000 för guldet. Det motsvarar totalt 1,7 miljoner kronor.
Friidrottsåret 2022 är snart sju månader gammalt och Mondo har redan vunnit två VM-guld och satt nytt världsrekord båda gångerna. Och i augusti väntar EM i München.
Världsrekordet i Eugene var Mondos femte och hans första utomhus. Det och alla mästerskapstitlar gör honom till en väldigt het kandidat till epitetet ”Sveriges bästa  friidrottare genom tiderna”.

/Jonas Hedman

Resultaten

Sveriges åtta världsmästare i friidrott utomhus (tio guld)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen