Karriärens andra tid under åtta minuter på 3000 m för Johan Rogestedt. Foto: Deca Text&Bild

Personbästa av Johan Rogestedt i säsongsdebuten

I Uddevalla på måndagskvällen gjorde Johan Rogestedt sin första tävling på nästan fyra månader och vann 3000 m i stor stil på 7:58.2. Det innebar nytt personligt rekord vilket lovar gott inför nästa år.

Det är tolv år sedan Johan vann ungdoms-VM på 800 m och tio år sedan han debuterade i landslaget, men det är ändå inte mer än 29 han fyller om en månad. I somras gjorde han sin hittills bästa 1500 m-säsong med sju raka lopp under 3:40 på 1500 m med 3:37.13 i topp vilket var mindre än halvsekunden från det fem år gamla personliga rekordet.
2021 inleddes med 3000 m-lopp i Sollentuna i slutet på januari som slutade med perset 7:58.9 vilket nu alltså förbättrades med sju tiondelar.

Överlägsen på slutkilometern
Anders Grahl var farthållare och drog första halvan enligt plan på under fyra minuter. I rygg följde Johan och Hälles Samuel Pihlström som dock fick släppa på sista kilometern. Johan nådde målet på 7:58.2 och vann med åtta sekunder före Samuel som med 8:06.8 satte inomhuspers, skriver Christian Persson på Hälles hemsida.
– Ovant att tävla efter tolv veckor med tung träning men glad över en liten persförbättring. Nu ser jag fram mot att börja förberedelserna inför inomhussäsongen, skriver Johan på Instagram.

Jättepers av Felix Axelsson
Bakom tätduon förbättrade Olle Ahlberg sitt inomhuspers med tio sekunder och totalperset med en sekund till 8:17.2 och även fyran Sharmarke Ahmed satte innepers med sina 8:25.5 (utomhus har han gjort 8:16.92).
En intressant tid gjorde också loppets fyra, Hälles Felix Axelsson, 22, som i sitt andra (?) banlopp slutade femma på 8:28.9 vilket var personbästa med nästan en minut. Främsta löparmeriten är sjätteplatsen M22 på terräng-SM i höstas.

/Jonas Hedman

Läs även:
Två suveräna svenska världsettor när Track&Field News presenterade sin världsranking
Johan snuddade vid personbästa
Karriärens bästa säsongsdebut för Rogestedt

Johan Rogestedts biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen