Daniel Ståhl rankades etta i världen i diskus för andra gången. Foto: Deca Text&Bild

Två suveräna svenska världsettor när Track&Field News presenterade sin världsranking

Fyra svenskar tog plats på den ansedda tidningen Track&Field News årliga världsranking för män av vilka Daniel Ståhl (diskus) och Mondo Duplantis (stav) var suveräna världsettor. På de senaste 45 åren har det bara varit fler män en enda gång.

”Facit för det internationella friidrottsåret” – så skulle man litet tillspetsat kunna beteckna den amerikanska facktidningen ”Track & Field News” årliga ranking av världens 10 bästa i var och en av friidrottens ordinarie mästerskapsgrenar. TFN:s ranking föddes redan 1947 och har sedan dess följt samma principer där – i den ordningen – meriter i viktiga tävlingar (främst mästerskap förstås), inbördes möten och resultatnivå varit kriterierna man tillämpat.

Inställt ifjol p g a pandemin
När nu 2021 års manliga ranking presenterats är det alltså den 74:e i ordningen (skulle ha varit den 75:e om det inte varit för att den ställdes in p g a ”bristande underlag” coronaåret 2020. Även 2021 påverkades förstås av pandemin men för den absoluta elitfriidrotten blev ändå de flesta viktiga tävlingar av.

Mondo Duplantis åter suverän världsetta i stav. Foto: Deca Text&Bild


Daniel och Mondo ”nästan” obesegrade

För svenskt vidkommande var det trist att inga rankinglistor gjordes 2020, framförallt för Mondo Duplantis och Daniel Ståhl som i skuggan av pandemin då presterade på en nivå som hade varit svårslagen även om det varit ett normalt tävlingsår.
Men lyckligtvis var de minst lika bra 2021 och med ”nästan” obesegrade säsonger inkl triumfer i OS och Diamond League var de självskrivna rankingettor i sina resp grenar nu.

8–6–2–4–1–”1″–1
Daniel debuterade på rakningen 2015 som 8:a och hade sedan fram t o m 2019 sviten 6:a – 2:a – 4:a – 1:a och med OS-året 2020 borträknat kan han alltså sägas ha stått för ett framgångsrikt titelförsvar.
Även Mondo har hunnit en bra bit på väg med att bygga upp en rejäl rankingsvit:  Han debuterade redan 2017 med en 6:e plats och har sedan klättrat via 4:e platsen 2018 och 2:a platsen 2019 till toppositionen nu. Allt detta alltså innan han fyllt 22 och trots att han inte fick sin givna 1:a plats 2020.

Med sitt OS-silver i diskus tog Simon Pettersson tillsammans med Daniel Ståhl Sveriges första OS-dubbel i friidrott på 73 år. Foto: Deca Text&Bild


Simon och Thobias kom också med

Daniel och Mondo är inte heller ensamma svenskar på den manliga rankingen 2021. För Daniel hade förstås sällskap i diskus av Simon som nu debuterade på topp-10 som 4:a och i längd fick Thobias Montler – efter 8:e platsen 2019 – sin andra och hittills bästa ranking när han nu placerades 6:a.

Ett av de bästa åren i modern tid
Fyra manliga svenskar rankade gör 2021 till ett av våra allra bästa utfall i modern tid: På de senaste 45 åren har det nämligen varit fler en endaste gång (2007 med sex st) och så sent som åren 2011-2016 hade vi bara en enda man rankad per år!

Sjua i OS-finalen på 8.08, bara 13 centimeter från bronset, och seger i Diamond League-finalen var Thobias Montlers största ögonblick 2021. Foto: Deca Text&Bild


Kvinnorna då?

Jo, den kvinnliga rankingen för 2021 är ännu inte publicerad men det är ingen djärv gissning att vi kommer att ha representanter (i pluralis!) också på dessa listor.

/A. Lennart Julin

Ps: TFN-rankingen omfattar också gång och där följde Perseus Karlström – trots 9:e platsen på OS – upp sin 3:e plats på 20 km 2019 med en 4:e plats nu i kraft av placeringarna 1-1-2 i tre internationella storlopp före OS.

Läs även:
Track&Field News världsranking: Sanslöst jämnt om förstaplatsen på damsidan
Två svenskar topp-5 på Track&Field News världsranking
2022 års Diamond League-program presenterat
• Nu ändras Diamond League-formatet

Biografier på friidrottsstatistik.se
Daniel Ståhl
Armand Duplantis
Simon Pettersson
Thobias Montler

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen