Mondo Duplantis – rankad som världens tredje bästa manliga friidrottare alla kategorier 2021 av Track&Field News. Foto: Deca Text&Bild

Två svenskar topp-5 på Track&Field News prestigefyllda världsranking

Två svenskar på Track&Field News prestigefulla 10-bästa-lista för män alla grenar inräknade – ja, till och med två på topp-5 – gör 2021 till vårt näst bästa år i dessa sammanhang. Det handlar förstås om Mondo Duplantis, trea, och Daniel Ståhl, femma. Läs Lennart Julins analys.

Det är årslistornas förlovade tid just nu och för den internationella friidrotten är facktidskriften ”Track & Field News” 10-bästalistor förmodligen de mest prestigefyllda. Dels i kraft av sin långa historia (premiär redan 1972 för män, 1977 för kvinnor), dels i kraft av att de röstas fram av en internationellt sammansatt expertpanel.

Eftersom det handlar om att hela världen och alla grenar konkurrerar om bara tio platser ligger det i sakens natur att den svenska representationen alltid varit sparsam. På manliga sidan har det historiskt sett ut så här:

1970-talet: Ricky Bruch 7:a 1973 och Anders Gärderud 7:a både 1975 och 1976.
1980-talet: Patrik Sjöberg 5:a 1987.
1990-talet: Ingen.
2000-talet: Stefan Holm 3:a 2004 och Christian Olsson 4:a både 2003 och 2004.

Det väldiga avståndet mellan fingerspetsarna är en bidragande anledning till att Daniel Ståhl för andra året gången rankades bland världens fem bästa manliga friidrottare alla kategorier. Foto: Deca Text&Bild

 

Daniel Ståhl sjätte namnet
Och 2010-talet hann sedan nästan ta slut innan vi fick vårt sjätte namn i detta exklusiva sällskap genom Daniel Ståhl som 2019 tangerade Stefans toppnotering från 15 år tidigare genom att rankas 3:a.
2020 sammanställdes det p g a pandemin aldrig någon 10-bästalista men Mondo Duplantis makalösa framfart då gjorde honom till en självklar inofficiell 1:a.

Sverige två på topp-5!
2021 blev visserligen inte ett ”normalår” heller det men den absoluta elitfriidrotten kunde i stort sett genomföra en fullödig sommar med inte bara OS utan även en välmatad galasäsong.
Så därför är TFN:s 10-bästalistor tillbaka och när den internationella expertpanelen nu röstat fran 2021 års manliga lista kan vi notera Sveriges nästa bästa facit någonsin (efter 2004) med en 3:e plats för Mondo och en 5:e för Daniel. Blågult står alltså för 40% av topp-5!
Mycket tydligare kan det inte bekräftas att det sannerligen inte är bara vi själva som ser Mondo och Daniel som absoluta internationella superstjärnor.

Crouser eller Warholm allra bäst?
Listans två självklara toppnamn – i kraft av obesegrade säsonger och nya världsrekord i sina grenar kula resp lång häck– var Ryan Crouser och Karsten Warholm. Alla de 35 i panelen hade också dessa som sina topp-2!
Det som något överraskar är att det inte blev hyperjämnt dem emellan om förstaplatsen utan att drygt 80 % (29 av 35) i panelen satte Crouser snäppet före Warholm.

Hela listan:
1) Ryan Crouser, 2) Karsten Warholm, 3) Mondo Duplantis, 4) Damian Warner, 5) Daniel Ståhl, 6) Jakob Ingebrigtsen, 7) Rai Benjamin, 8) Johannes Vetter, 9) Grant Holloway, 10) Pedro Pablo Pichardo.

Förutom dessa tio fick också Andre De Grasse, Joshua Cheptegei, Selemon Barega, Lamont Marcell Jacobs och Timothy Cheruiyot röster.
Även Norge hade alltså ett lysande år med 2:an och 6:an (dvs Norden står för fyra av sex topplaceringar!). I övrigt var det som synes bara supermakten USA (1:a, 7:a och 9:a) som fick med mer än ett namn på listan.

400m häck årets gren
Enda gren med mer än en representant är 400m häck där Warholms 2:a plats kompletteras med Benjamins 7:e. Inte konstigt alls med tanke på att Benjamin underskred det inför 2021 gällande världsrekordet med drygt sex tiondelar!
Att hela säsonger och inte bara OS räknas på listan visas av två av tio – 8:an Vetter och 9:an Holloway – hade misslyckade OS (i båda fallen dock synbarligen negativt påverkade av egenskaperna hos den helt nya typen av bana). Men expertpanelen bedömde alltså att de två hade haft så starka säsonger totalt sett att de ändå hörde hemma på listan.

/A. Lennart Julin

Track&Field News manliga 10-bästa-lista 2021
1) Ryan Crouser, USA, kula
2) Karsten Warholm, NOR, 400 m häck
3) Mondo Duplantis, SWE, stav
4) Damian Warner, CAN, tiokamp
5) Daniel Ståhl, SWE, diskus
6) Jakob Ingebrigtsen, NOR, 1500 m
7) Rai Benjamin, USA, 400 m häck
8) Johannes Vetter, GER, spjut
9) Grant Holloway, USA, 60 m häck och 110 m häck
10) Pedro Pablo Pichardo, POR, tresteg

Läs även:
2022 års Diamond League-program presenterat
Nu ändras Diamond League-formatet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen