Napoleon Solomon var i ledning i stort sett från start till mål. Foto: Jonas Hedman

Historiskt terräng-SM-guld för Napoleon Solomon

Turebergs Napoleon Solomon, 23, gjorde ett härligt lopp i leran på Visättra Sportfält i Flemingsberg söder om Stockholm när han på lördagen vann 4 km med fem sekunder på 12:20. Därmed tog han sin tredje individuella SM-titel för året och den allra första i terräng!

Det var sju grader, mulet, blött och lerigt när startskottet gick för manliga seniorernas korta bana. Färska Lidingöloppsvinnaren Napoleon Solomon tog direkt plats längst fram och hade redan efter femhundra meter några meters ledning när banan passerade två korta träbroar och vände tillbaka mot målområdet.
Det kändes som att ”Nappe” hade kopplats greppet men när löparna kom tillbaka efter att ha vänt i banans andra ände var det Västerås Efrem Brhane som övertagit ledningen och höll den förbi 1,5 km. Men Nappe återtog spetspositionen och samtidigt som Högbys David Nilsson avancerade till andra plats i slutet på det första 2 km-varvet medan Brhane senare föll tillbaka och slutade 27:a.

Andraklungan efter 1300 meter med Andreas Åhwall (475) före John Foitzik och med Kalle Berglund i blått till vänster. Foto: Jonas Hedman

Daniel Lundgren avslutade bäst
Nappe höll undan till synes enkelt i den för terräng-SM extremt leriga banan där spiklängden hos vissa i flera fall översteg två centimeter och vann med fem sekunder på 12:20 sedan han kunnat ta det lugnt på upploppet.
Bakom honom avslutade Turebergs Daniel Lundgren bäst och passerade David på de sista femhundra meterna fram till 12:25 – åtta sekunder före turebergaren.
Bakom honom gjorde arrangerande Huddinge AIS John Kingstedt ett habilt lopp och låg fyra i stort sett hela andra varvet. Fjolårsmästaren Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, slutade på sextonde plats, 27 sekunder bakom vinnaren.
Napoleon haffades snabbt av dopingkontrollanten vilket resulterade i att det varken segerintervju eller prisutdelning. Turan vann även lagtävlingen med 41 sekunder före Spårvägen men eftersom även tredjemannen i Turebergs lag, Amanuel Gergis, kallades till dopingtest så var Daniel Lundgren ensam högst upp på prisutdelningen.

Trean David Nilsson, t v, och tvåan Daniel Lungren medan vinnaren Napoleon Solomon var på dopingkontroll. Foto: Jonas Hedman

Vilket säsong av Nappe!
Napoleon Solomon har verkligt fått sitt stora genombrott i år med sänkte i början av juni sitt personliga rekord på 3000 m hinder med tretton sekunder till 8:28.86 vilket placerar honom på sjätte plats på den svenska genom-tiderna-listan. Tiden gav honom också en VM-biljett till London där han noterade nästpers med 8:35.95. Detta med ett fall 600 m från mål och hade det inte varit för den där kullerbyttan så hade han mycket väl kunnat nå VM-finalen.
Han vann sedan 10 000 m och 3000 m hinder på SM i Helsingborg, var två på hinder i Finnkampen och blev blott andre svensk på 39 år att vinna Lidingöloppet. Detta på 1:38:47 – en tid som bara sex svenska underskridit.
Lördagens SM-guld var Nappes första i terräng som senior men han har en rad segrar i juniorklasserna. På söndag springer han 12 km och då kan det mycket väl bli ett nytt guld.

Lagprispallen med vinnaren Tureberg i mitten i form av Daniel Lundgren. Spårvägen i blått tvåa med fr v Kalle Berglund, Olle Walleräng och John Foitzik. Trea Hässelby, t h, med Andreas Åhwall, Elmar Engholm och Emil Blomberg. Foto: Jonas Hedman

Historiskt guld
Nappes guld var Turebergs första genom tiderna på 4 km där det tidigare som bäst blivit tre brons – Curre Söderberg 1953, Thomas Andersson 1986 och Patrik Flink 1996. Nu blev det guld och silver i samma lopp och med sjuan Amanuel Gergis blev det också seger i lagtävlingen. Det innebar tredje lagtiteln efter tidigare segrar 1954 och 1986 medan senaste medaljen (silver) togs 2012, även då med Daniel Lundgren i laget.

Längre bana än på DM
SM-tvåan Daniel Lundgren vann Stockholms-DM i terräng två veckor tidigare på 12:06 och segertiden var nu alltså 14 sekunder långsammare. Det berodde dels på att underlaget var ännu lerigare och blötare men också att banan var runt 60 meter längre. För på DM var det så mycket vatten på startrakan att arrangören fick flytta fram starten.
– Det var tightare och tuffare nu och jag var inte med riktigt i starten eftersom det var många som verkligen var på hugget. Men jag lyckades avancera och fick till en bra avslutning, säger Daniel som precis som Nappe och trean David Nilsson springer 12 km under söndagen.
/Jonas Hedman

Läs även:
Junior utmanade Meraf Bahta om terräng-SM-guldet
Suverän seger för Napoleon Solomon i Lidingöloppet
Lerigt terräng-SM-genrep med suveräna vinnare

Terräng-SM i Flemingsberg lördag 28 oktober 2017
M 4 km

1) Napoleon Solomon, Turebergs FK, 12:20
2) Daniel Lundgren, Turebergs FK, 12:25
3) David Nilsson, Högby IF, 12:33
4) John Kingstedt, Huddinge AIS, 12:37
5) John Foitzik, Spårvägens FK, 12:40
6) Olle Walleräng, Spårvägens FK, 12:41
7) Andreas Åhwall, Hässelby SK, 12:42
8) Amanuel Gergis, Turebergs FK, 12:42

Turebergs lagvinnare. Fr v Daniel Lundgren, Amanuel Gergis och Napoleon Solomon. Foto: Thomas Waldetoft

Lag 4 km
1) Turebergs FK 37:26
(1 Napoleon Solomon, 2 Daniel Lundgren, 8 Amanuel Gergis)
2) Spårvägens FK lag 1 38:07
(5 John Foitzik, 6 Olle Walleräng, 10 Kalle Berglund)
3) Hässelby SK lag 1 38:21
(7 Andreas Åhwall, 11 Emil Blomberg, 13 Elmar Engholm)
4) Sävedalens AIK 39:30
5) Malmö AI 39:50
6) Ullevi FK 39:55
7) Spårvägens FK 40:02
8) Eskilstuna FI 40:32
Resultatlistan
Lagresultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen