Maja Åskag blev Sveriges första JVM-medaljör i tresteg genom tiderna med sitt guld i Kenya. Foto: Deca Text&Bild

Guld för Maja Åskag i junior-VM efter dramatik

Råby-Rekarnes Maja Åskag, 19, gjorde allt rätt i JVM-finalen i tresteg i Nairobi på fredagseftermiddagen då hon tog guld på 13.75. Därmed följde hon upp U20-EM-guldet för en månad sedan på bästa sätt.

Maja ledde från första till sista hoppet men utmanades flera gånger och vann till slut med 12 centimeter. Hon inledde med 13.35 och fortsatte med 13.38 och 13.63. Bakom henne ökade Darja Sopova också för varje hopp med 13.34 i tredje. Maja tangerades i andra av ryskan Valerija Volovlikova men tappade aldrig ledningen.
När hoppordningen vändes efter halva tävlingen fortsatte Maja med 13.56 och Sopova och Spaniens Tessy Ebosele ökade båda till 13.42. Den sistnämnde gjorde upphoppet runt 15 cm före plankan och visade att hon verkligen hade kapacitet att hoppa långt eftersom det i effektiv hopplängd var kring 13.75.

Superjämn medaljkamp
I femte fick Ebosele på en träff och satte personbästa med 13.63 och tangerade alltså Majas ledarresultat. Men hon behöll förstaplatsen tack vare bättre andraresultat.
I sista ökade Sopova till 13.60 och tog bronset, silvret till Ebosele och guldet till Maja som var klar vinnare när hon fastställde segerresultatet till 13.75. Tävlingen är hennes näst bästa i karriären och hoppet hennes tredje längsta.

Maja blev Sveriges åttonde guldmedaljör i JVM. Foto: Loic Malroux

 

”Det blev en jämn tävling”
– Jag är jätteblad över att vinna men det blev väldigt jämnt på slutet vilket jag inte riktigt var beredd på. Men jag gillar pressen och presterar bättre när det blir motstånd, säger Maja.
– Formen var lite bättre i Tallinn när jag vann U20-EM. Nu var jag lite ”sleepy” efter längdkvalet på förmiddagen. Jag var nervös, men på ett positivt sätt. ”Jag kan göra det här”, intalade jag mig själv.

Tredje guldet på en månad
För en månad sedan gjorde Maja sitt livs tävling då hon i U20-EM i Tallinn tog guld efter dubbla svenska juniorrekord – 13.91 och 14.05. Därefter vann hon även längd på 6.80w i aningen för stark medvind för att ett juniorrekord skulle kunna godkännas.
Dubbla medaljer kan det bli även i detta mästerskap eftersom Maja blev final förmiddagen kvalificerade sig för längdfinalen.
– Huvudmålet här i Nairobi var trestegstävlingen så längd känns som en bonus. Nu blir det vilodag på lördag och så längdfinal på söndag, säger Maja.

Sveriges nionde JVM-titel
Guldet är Sveriges första i tresteg i junior-VM genom tiderna och nionde totalt, eller egentligen tionde eftersom Malin Ewerlöfs vann JVM i terräng 1989. Senaste titeln tog Mondo Duplantis i stav i Tammerfors för tre år sedan. Av de nio är alla utom ett tagna av tjejer – Mondos seger 2018.
Två har vunnit dubbla guld – Carolina Klüft i sjukamp 2000 och 2002 och Angelica Bengtsson i stav 2010 och 2012.

Juniorvärldsrekord
I semifinalen i pojkarnas 110 m häck gled Frankrikes Sasha Zhoya ifrån allt motstånd till en överlägsen seger på 12.93. Därmed förbättrade han juniorvärldsrekord medsex hundradelar. Noterbart är att 19-årsjuniorer springer på 99 cm-häckar som är sju centimeter lägre än seniorernas.
/Jonas Hedman

Resultaten från junior-VM

Sveriges tio JVM-guldmedaljörer
2021 Maja Åskag, Råby-Rekarne, tresteg
2018 Armand Duplantis, Upsala, stav
2012 Angelica Bengtsson, Hässelby, stav
2012 Sofi Flink, Västerås, spjut
2010 A Bengtsson, stav
2002 Carolina Klüft, Växjö, sjukamp
2000 C Klüft, sjukamp
2000 Susanna Kallur, Falu IK, 100 m häck
1992 Erica Johansson, Mölndal, längd
1989 Malin Ewerlöf, Södertälje IF, terräng

Läs även:
Guld och rekord för Maja i U20-EM
Bästa blågula U20-EM:et genom tiderna
Guld för Gabriel Wallmark – slog Christian Olssons rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen