Viktor Idhammar har både amerikanskt och svenskt medborgarskap men har aldrig tävlat i Sverige. Nu är han näst snabbaste svensk genom tiderna på 1 mile inomhus. Foto: Viktors Insta-konto

Okände Viktor Idhammar snuddade vid svenskt rekord

Natten till söndagen svensk tid gjorde blott 19-årige Viktor Idhammar ett lysande lopp på 1 mile i Boston-förorten Allston som han vann på 3:57.76. Det är mindre än halvsekunden från Emil Danielssons färska svenska inomhusrekord.

Viktor, som fyller 20 år i juni, sprang E-finalen på 1 mile (1609 meter) och åstadkom en bra avslutning med 57 sekunder på sista 400 meterna då han avancerade från sjätte till första plats och vann på 3:57.76. Detta i en college-tävling där 432 män sprang 1 mile varav 52 gjorde en drömmil, d v s sprang under fyra minuter. Det är världsrekord, aldrig tidigare har så många gjort en drömmil i samma tävling.

Första drömmilen
Drömmilen var Viktors första och han förbättrade sitt färska personliga rekord med över fem sekunder och är nu tvåa genom tiderna i Sverige inomhus. Fram till Emil Danielssons 1,5 vecka unga svenska rekord fattades bara 48 hundradelar.

Hade inte blivit godkänt
Det var tur i oturen att Viktor inte satte svenskt rekord eftersom det inte blivit godkänt. Anledningen är att han saknar medlemskap i en svensk friidrottsklubb utan enbart tävlar för sitt universitet, Virginia Tech. För svenskamerikanen Viktor är uppvuxen i Cary, North Carolina, har dubbelt medborgarskap och har aldrig tävlat i Sverige.
Även hans äldste bror Anton, 21, tävlar i medeldistans och det har även lillebror Max, 17, gjort men slutat.

På väg under 3:40?
Viktor gjorde året bland annat 1:51.38 på 800 m inomhus och 3:46.01 på 1500 m utomhus. Men hans 3:57.76 på 1 mile indikerar att han nu har kapacitet för runt 3:40 på 1500 m och han är bara ett år äldre än Mölndals Jonathan Grahn som nyligen satte svenskt juniorrekord inomhus med 3:40.55.

Kan tävla för Sverige i framtiden
Storebror Anton var i Sverige och tränade lite sommaren 2020 med tankar på att springa junior-VM för Sverige men det blev inte så efter en lång USA-säsong. Han gjorde 1:51.22 på 800 m förra vintern vilket är hans bästa personliga rekord.
Både Anton och Viktor har uttryckt att det kan bli aktuellt att tävla för Sverige internationellt, men eftersom de ännu inte varit med i något internationellt mästerskap så har de ännu inte behövt välja vilket land de ska representera.
Det ska bli spännande att följa deras utveckling!

/Jonas Hedman

Resultaten

Viktor Idhammars biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Svenskt rekord på 1 mile av Emil Danielsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen