6.22 lyder det nya världsrekordet på. Därmed har Mondo tidernas sex bästa resultat. Foto: Deca Text&Bild

Sjätte världsrekordet för Mondo Duplantis – och med luft

I franska Clermont-Ferrand på lördagskvällen gjorde han det igen – Armand ”Mondo” Duplantis testade världsrekordhöjden 6.22 – och klarade i tredje och sista. Och med luft!

Efter 5.71 i första tog han 5.91 i andra. Men Curtis Marshall tog 5.91 i första och övertog ledningen (och Menno Vloon i tredje) så Mondo var tvingad att ta 6.01 där alltså tre man hoppade, men bara Mondo klarade och han gjorde det i första. Därmed var tävlingen vunnen och han höjde till 6.22. Där var första försöket bra men han rev på nerväg efter att inte ha kommit ifrån ribban. I andra avbröt han halvvägs upp och så högt över i sista.
Segermarginalen blev denna gång 31 centimeter.

Stort kramkalas
Kramkalas utbröt där ingen verkade gå fri. Renaud Lavillenie ”överföll” Mondo med en jättekram i stavbädden, Mondo kramade sin manager Daniel Wessfeldt, mamma Helena och förstås flickvännen Desiree.

Dubbelt så många som Kjell Isaksson
Mondo satte nu sitt sjätte världsrekord efter 6.17 och 6.18 inomhus 2020, 6.19 och 6.20 inomhus vintern 2022 och så 6.21 när han tog VM-guldet i Eugene i somras. Och nu alltså sjätte världsrekordet. Därmed har Mondo slagit dubbelt så många som Kjell Isaksson som satte tre officiellt godkända världsrekord för 50 år sedan, våren och försommaren 1972 med 5.55 i topp i Helsingborg.

Laddar för fler rekord i sommar
Detta var Mondos sista tävling för säsongen eftersom han valt att avstå inomhus-EM i Istanbul som börjar på torsdag. Detta för att ladda för utomhussäsongen och då finns nya möjligheter till världsrekord.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen