Foto: Deca Text&Bild

Lovisa Lindhs första svenska rekord

EM-bronsmedaljören på 800 m, Lovisa Lindh, var ute efter Maria Akrakas 22 år gamla svenska rekord på den udda distansen 1000 meter i Göteborg på fredagskvällen och mer eller mindre krossade tiden. Med 2:36.04 var hon hela 2.6 sekunder snabbare då hon spurtade i mål till en överlägsen seger. Även tvåan Anna Silvander, semifinalist på 800 m på EM, gick under rekordet med 2:37.78.
– Med 400 m kvar hörde jag att det gått lite för långsamt och att jag måste öka. Då gjorde jag det, konstaterar Lovisa.
Maria Akrakas gamla rekord löd på 2:38.70 och den underskred även tvåan Anna Silvander med sina 2:37.78.
Haren Elin Moraiti gjorde ett närmast perfekt lopp med 62.4 på första 400.
– Det var beställt 62, så det kändes att jag låg rätt, säger Elin. Skoj att ha bidragit till rekordet, jag har skojat med Lovisa och sagt att jag nöjer mig med 15 procent av prispengarna …

Generös prischeck
Göteborgs Friidrottsförbund hade än en gång satt upp 100.000 kronor till den som slog rekordet på 1000 m och den här gången blev förbundet av med pengarna. Det blev kulmen på sju minst sagt händelserika dagar för Lovisa.
– Den bästa vecka jag varit med om! säger hon och tänker på EM-bronset i lördags, OS-uttagningen i onsdags, lag-SM-segern samma dag och så fredagens rekord och rekordsumma.

Vad ska du göra med pengarna?
– Mina föräldrar åker till Rio så jag ska åtminstone bjuda dem på middag, skrattar Lovisa.
Nu väntar träning på hög höjd i St Moritz. Tävlingsplaneringen före OS är inte klar.
– Men det blir bra att enbart träna en period nu, tycker Lovisa. Fast det har gått väldigt bra, trots allt som hänt, den här intensiva veckan. Före den här tävlingen var jag lite orolig för att jag inte skulle orka tända till igen, men det var ingen fara. Får man springa på hemmaplan, med familj, vänner och stor publik på Slottsskogsvallen, är det inte svårt att bli inspirerad
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen