Andra raka finalsegern i Diamond League för Mondo Duplantis som vann 18 av 19 tävlingar 2022. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis suverän vinnare i Diamond League-finalen

Det stora blågula utropstecknet i Diamond League-finalen i Zürich var Armand ”Mondo” Duplantis som vann stav på finalrekordet 6.07. Näst bäste svensk blev Khaddi Sagnia som tvåa i längd vilket innebar att hon försvarade placeringen från fjolårets final.

Det var härlig stämning på ett i det närmaste slutsålt Letzigrund där 20.000 åskådare njöt av härlig friidrott.
Mondo Duplantis fick överraskande se sig besegrad i Bryssel förra veckan men var nu åter i sitt esse och försvarade segern från fjolårets DL-final i vad som var hans 40:e sexmeterstävling.
Han tog 5.62, 5.81 och 5.91 med luft i första och därmed var segern klar eftersom de övriga tre kvarvarande rev ut sig på den höjden. Mondo höjde till 6.07 och efter en lätt rivning i första gled han över med darr på ribban i andra.

Andra raka segern
Han nöjde sig med 6.07 och försökte aldrig på någon högre höjd. Segern var hans andra raka i en DL-final vilket innebar 30.000 dollar i prispengar eller motsvarande 321.000 kr.
Överraskande tvåa blev Norges Sondre Guttormsen som med 5.86 inte bara satte personbästa utan även tangerade EM-trean Pål Haugen Lillefosses norska rekord.

Khaddi fin tvåa
Khaddi Sagnia missade Finnkampen på grund av magsjuka och till skillnad från Daniel Ståhl hade hon marginalerna på sin sida på Letzigrund. Hon samlade sina tre längsta hopp kring sex och en halv meter med 6.55 i topp uppnått i andra omgången. Det räckte till en hedersam andraplats med fyra tjejer inom fem centimeter bakom.
Suverän vinnare blev VM-guldmedaljören Ivana Vuleta som hade tävlingens tre längsta hopp med 6.97 i topp.

Thobias Montler över åtta
I manliga längdtävlingen vann världsettan Miltiadis Tentoglou på 8.42 uppnått i sista omgången och underbyggde fint med 8.33. Thobias Montler inledde med tre övertramp men sedan kom 7.88, 7.85 och så 8.01 i sista som innebar fjärde plats, fyra centimeter från tredjeplatsen.

Ståhl hade inte marginalerna på sin sida
Daniel Ståhl fick inte tekniken att stämma men fick i femte omgången på 65.16 vilket innebar en slutlig femteplats. Fram till andraplatsen fattades bara 54 centimeter. Vann gjorde årets världsetta, Sloveniens Kristjan Ceh, på 67.10 som därmed vann alla fyra DL-tävlingarna inklusive finalen. Men världsårsbästat har Daniel med 71.47.

Kramer under 1:45
Sist in i DL-finalen och sist ut av svenskarna på torsdagskvällen var Andreas Kramer på 800 m. Han började studera på Handelshögskolan i Stockholm dagen efter EM-finalen den 22 augusti och fick efter några intensiva veckor med många nya intryck ett sent klartecken att vara med i Zürich.
Han hade lagt ner säsongen men hann få in några pass före DL-finalen som var hans första. Han låg åtta hela vägen där farthållaren passerade halvvägs på 50.4. På upploppet plockade Andreas två placeringar och slutade sexa på 1:44.94 – hans fjärde sub-1:45-tid denna säsong på 17 lopp.
Segern gick till Emmanuel Korir på 1:43.26.

Suverän seger för Jakob Ingebrigtsen
OS-mästaren och VM-tvåan på 1500 m, Norges Jakob Ingebrigtsen, gick med närmast bakom haren i det högt uppskruvade tempot. Efter 54.2 på 400 m följde 1:51.4 på 800 innan Jakob tog över efter 900 meter och passerade 1200 på 2:48.1.
Timothy Cheruiyot följde som en igel i rygg men när de kom in på upploppet lade Jakob i en växel till och vann till slut med över sekunden på 3:29.05 – nytt världsårsbästa med tre hundradelar och bara sju tiondelar från hans personbästa. Detta efter 1:51 på avslutande 800 meterna och 54.9 på sista varvet.

Nära världsrekord i kula
Detta var andra året som alla 32 grenfinalerna avgjordes i Zürich efter att Bryssel under en rad år haft hälften. Nu genomfördes sex av finalerna på torget Sechseläutenplatz på onsdagen där amerikanske VM-tvåan Joe Kovacs vann kula på fantastiska 23.23 – bara 14 centimeter från världsrekordet. Detta efter en serie med fyra stötar över tjugotvå-och-en-halv.
Fanny Roos var ensam svenska att tävla på onsdagen och blev sexa i kula på 18.37. Vann gjorde Chasel Ealy på 20.19.