Andra terräng-NM-guldet för Charlotta Fougberg. Det första kom 2013. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas näst största segermarginal för Charlotta Fougberg i terräng-NM

Vid nordiska mästerskapen i terräng i norska Kristiansand på lördagen gjorde Charlotta Fougberg ett nytt toppinsats och vann 7,5 km-loppet med fantastiska 34 sekunder. Det är den näst största segermarginalen genom tiderna i terräng-NM som nu genomfördes för tjugonde gången.

Det var snö, is, vindstilla och bara tre plusgrader och riktigt svårsprunget med ojämnt och hårt underlag på 1.5 km-varvet i Gimlemoen terrängpark i Kristiansand i södra Norge. Det resulterade i långa spikar på 15 mm och längre.
Charlotta ledde från start till mål och hade tio sekunders försprång redan efter en kilometers löpning. Segertiden blev till slut 28:37 med vilket hon var 34 sekunder före finska hinderkollegan Camilla Richardsson, 29:11. Hon var i sin tur sekunden före landsmaninnan Annemari Kiekara, 39, som tidigare hette Sandell och är en av Nordens bästa långdistanslöpare genom tiderna. Annemari vann terräng-EM 1995 före Sara Wedlund och har flera terräng-NM-guld på meritlistan.
Näst bästa svenska i Kristiansand var maratonlöparen Louise Wiker på fjärde plats på 29:19 följd av Sara Holmgren som femma på 29:24.

Svenskt lagguld på damsidan!
Charlotta, Louise och Sara såg till att lagguldet blev svenskt och bakom dem var Frida Kristiansson tia, 38 sekunder bakom Sara, följt av Ronja Fjellner som var ytterligare en dryg halvminut efter.
Segermarginalen på 34 sekunder är den näst största i terräng-NM-historien på damsidan – bara norskan Kirsten Melkevik Otterbus 38-sekunders seger i norska Fredrikstad 2006 är större.
Det individuella guldet var Charlottas andra, förra gången var 2013 då segermarginalen var två sekunder. Enda tidigare svenska individuella guldet i dessa sammanhang har Ulrika Johansson, numera Flodin, som segrade 2009.
Resultat K 7.5 km

Silver för David och laget
I manliga loppet över 9 km segrade Norges Ørjan Grønnevig med 14 sekunder på 29:44 före Högbys David Nilsson som därmed följde upp silvret i fjol på ett bra sätt. David var i sin tur 14 sekunder före norske trean Marius Vedvik.
Näst bäste svensk blev Olle Walleräng som åtta på 30:50 med vilket han var fyra sekunder från sjätteplatsen och en dryg halvminut från medalj. John Foitzik var tia, fem sekunder bakom Olle följt av Gabriel Steffensen 15:e, Staffan Ek 19:e och Andreas Åhwall 22:a.
Två svenskar sprang utom landslaget – Alexander Nilsson, Mölndal, 20:e, och Archie Casteel, Spårvägen, 21:a. De två sista är aktuella för ett eventuellt M22-lag till terräng-EM i december.
Resultat M 9.0 km

Oliver snuddade vid bronset
I P19-loppet över 6 km gjorde Spårvägens sensationelle JSM-vinnare Oliver Löfqvist åter en riktigt bra insats och slutade fyra – en enda sekund från bronset. Vann gjorde Danmarks Kristian Holm Jensen som med 20:21 var elva sekunder före Norges Stian Aarvik.
Simon Sundström var näst bäste svensk på nionde plats, tolv sekunder bakom Oliver.
Övriga i det svenska laget var Ullevi-löparna Mohamed Mohamoud och Abdikhalaq Nooh. Spårvägens Gustav Nordling, som sprang utom landslaget, var näst bäste svensk på elfte plats. I lagtävlingen tog Sverige brons.
Resultat P19 6.0 km

Norsk trippelseger i flickklassen
Det blev en perfekt start för värdnationen i första loppet som var F19 4.5 km där Stine Næss vann med elva sekunder på 17:16 före Stine Wangberg och med Mariann Roe trea. Sara Christiansson från Sävedalen var bästa svenska på sjunde plats och hade bara 13 sekunder upp till brons.
Hon sprang länge med den danska trion men fick ge sig på slutet vilket alltså innebar tre norskor i topp före tre danskor och så Sara.
Mika Söderström, Lidingö, var elva, Frida Karlsson, Sollefteå, 13:e och Maja Majbäck 14:e. Sävedalens Gaël de Coninck vrickade tyvärr foten på det svåra underlaget och bröt. I lagtävlingen tog Sverige brons.