Sjunde raka individuella terräng-SM-medaljen och femte guldet för Abraham Adhanom som vann dubbla titlar i Västerås. Foto: Deca Text&Bild

Dubbla guld för Abraham Adhanom i terräng-SM

Efter 4 km-guldet i terräng-SM i Västerås på lördagen följde Eskilstunas Abraham Adhanom, 39, upp med ett nytt på favoritdistansen 12 km på söndagen. Detta efter sololöpning från start till mål där segermarginalen till Högbys David Nilsson till slut blev tolv sekunder. Därmed blev Abraham mästerskapets enda dubbelvinnare. Detta för andra gången sedan han lyckats med samma bedrift hemma i Eskilstuna 2014. Segern på 12 km innebar dessutom tredje raka titeln på distansen.

Full fart från start
Att avvakta några varv för att sedan sätta in stöten var inte någon taktik som Abraham hade i tankarna utan han satte full fart från början och hade 2:56 på första kilometern och 3:07 på andra som innehöll den tvåhundra meter långa backen med en stigning på drygt tio meter.
På andra 2 km-varvet blev Abraham ensam och passerade 4 km på 12:20 – en tid som givit 14:e plats i 4 km-loppet dagen före.
Efteranmälde David Nilsson tog upp jakten på Abraham efter 2,5 km och låg 10-15 sekunder bakom Eskilstuna-löparen loppet igenom. Som närmast åtta sekunder efter men han kom aldrig ikapp. Abraham vände på huvudet många gånger för att kolla avståndet och höll bra hela vägen in till seger med tolv sekunder på 37:38.

Abraham – en riktig SM-kung
Abraham SM-debuterade 2013 med brons på 12 km, vann dubbla guld i Eskilstuna 2014 och silver respektive guld i Uddevalla förra året innan han nu åter tog dubbla segrar. Därmed har han fem guld, ett silver och ett brons på fyra terrängmästerskap.

David snabbast på sista varvet
David Nilsson gjorde ett bra lopp bara två veckor efter maratonloppet i Chicago som slutade på 2:20. Silvret var hans andra på distansen där det första kom i Uppsala 2011.
Abraham snittade 3:08 per kilometer och David 3:09 och man konstaterar att de sprang exakt lika fort på näst sista 2 km-varvet (6:26) medan David var fyra sekunder snabbare på sista.
Abrahams varvtider: 6:03, 6:18, 6:15, 6:15, 6:26 och 6:23.
Davids varvtider:      6:17, 6:11, 6:17, 6:22, 6:26 och 6:19.

Stark avslutning av Walleräng
Kampen om bronset tog till slut den på distansen debuterande Olle Walleräng hem 32 sekunder bakom David. Med 38:22 var Olle elva sekunder före elitorienteraren William Lind från Sävedalen. Olle gick ut förhållandevis lugnt och plockade sedan flera placeringar och var som starkast på slutvarvet som han avverkade på 6:19, alltså lika med David Nilsson och fyra sekunder snabbare än Abraham.

Lagguld för Spårvägen
Olle Walleräng kunde också glädja sig åt dubbla medaljer eftersom hans Spårvägen vann lagtävlingen med en dryg minut före Eskilstuna. Guldlaget: Olle (trea), John Foitzik (femma) och Lars Södergård (tia). John gjorde en stark insats sedan han öppnat tufft, fallit tillbaka lite och sedan plockat placeringar på sista varvet och till slut bara var tio sekunder från fjärdeplatsen.
Eskilstuna försvarade silvret från i fjol och hade samma löpare och ordning – Abraham, Nasir Dawoud och Martin Stjernlöf – medan Hässelby tog bronset.