På väg mot 23:e SM-titeln i Göteborgsvarvet för två veckor sedan. Foto: Deca Text&Bild

Mustafa Mohamed är på väg att bli störst av alla

Han har fyllt 38, han är tvåbarnsfar och det har gått 15 år sedan han blev svensk mästare för första gången. Trots det är kärleken till löpningen allt jämnt stark och nu är Mustafa Mohamed på väg att bli den meste svenske mästaren i friidrott på herrsidan. Imorgon lördag springer han ASICS Stockholm Marathon som också fungerar som SM och kan då ta sin 24:e SM-titel utomhus, då fattas bara ett guld till rekordet.

Fredagens presskonferens inför Stockholm Marathon genomfördes på Stadion och Musse hamnade som av en slump nedanför en bild av spjutkastaren Eric Lemming som är meste svenske mästaren med 25 guld. Han vann också OS-titeln på just Stockholms Stadion för 105 år sedan.
– Du får snart se upp, Eric, sa Musse och log!

Senaste SM-titeln för två veckor sedan
I halvmaraton-SM i Göteborg för två veckor sedan gjorde Musse ett riktigt bra lopp då han hängde av Mikael Ekvall och Ebba Tulu Chala fem kilometer från mål och tog SM-guld på 1:05:18. På lördag gör han sin tredje start i Stockholm Marathon och är favorit till tredje SM-titeln på distansen. Det är också guldet som är hans mål.
– Jag är lite osäker på maratonformen just nu. I höst är målet att göra ett snabbt lopp och den jag siktar på är Berlin i slutet på september, säger Musse.

Första titeln som 23-åring
Musse tog sin första individuella SM-medalj som 19-åring i och med bronset på 10 000 m på Stockholms Stadion 1998 vilket slutade med svenskt juniorrekord, 29:32.20, som står sig än idag.
– När jag sprang SM på 10 000 m i Sollentuna förra året tänkte jag att jag måste springa fortare än jag gjorde som junior. Och det fungerade! säger Musse som vann med en enda hundradel på 29:22.07 före Mikael Ekvall.

Förstagångsmästare i Gävle
Första guldet kom på 3000 m hinder i Gävle 2002 och på den distansen har han samlat på sig fem titlar. Flest guld har han dock på 12 km terräng med halvdussinet jämnt följt av fyra på 5000 m.
Sin främsta SM-insats gjorde Musse i Falun 2010 då han på tre dagar vann lika många guld – 5000, 10 000 m och 3000 m hinder – och kopierade Dan Glans bravad från Göteborg 1976.
Sedan 2002 har Musse blivit individuell svensk mästare utomhus på sju distanser. Lägger man till den inomhustitel han tog på 3000 m i Sätra 2006 så handlar det om åtta distanser.

När passerar han Lemming?
Flest individuella SM-titlar utomhus på herrsidan har spjutkastaren Eric Lemming (1880-1930) med 25. Om Musse vinner SM-maran på lördag går han ensam upp på 24 titlar och kan mycket väl både tangera och överträffa Lemming innan karriären är över. För i slutet på augusti finns chansen på 10 000 m i Helsingborg och i höst väntar ett terräng-SM i Flemingsberg. För Musse är 2017 inte heller något slutår för elitsatsningen.
– Jag satsar åtminstone över 2018 där EM i Berlin är det stora målet. Men känns det bra så fortsätter jag nog. Detta är så roligt! säger Musse.

Den siste som blir kvar
I vintras avslutade Susanna Kallur sin fantastiska häckkarriär och i samband med SM i Helsingborg i augusti gör Johan Wissman sin sista tävling. Därmed blir Mustafa Mohamed den siste som är kvar från den gyllene friidrottsgenerationen som tog så många medaljer i början av 2000-talet. Men Musse ser som sagt inget slut på elitsatsningen så vi kan se fram mot många fler lopp av den ständigt leende löparen från Hälle IF som mycket väl kan bli den meste svenske mästaren på herrsidan.
/Jonas Hedman

Mest antal ind. SM-guld utomhus män
25  Eric Lemming, spjut, kast mm
23  Lennart Strandberg, 100 och 200 m
23  Mustafa Mohamed, långdistans
22  Sten Pettersson, sprint och häck

Anm. 1: På damsidan toppar Hässelbys långdistansare Isabellah Andersson med 31.
Anm. 2: Eric Lemming har klart flest medaljer utomhus – 25 guld, 25 silver och sju brons – medan Musse har 23 guld, 12 silver och 3 brons.

Läs även:
Mustafa Mohamed svensk mästare i halvmaraton
Ny hemlig bana i Stockholm Marathon

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen