7.47 på 60 slätt och 8.35 på 60 häck förde upp 17-åriga Amanda Hansson till tredje resp femte plats i årsstatistiken för seniorer. Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt JSM för Amanda Hansson – vann allt!

IJSM-IUSM i Göteborg blev en härlig framgång för Hässelbys Amanda Hansson, 17, som startade i tre grenar och tog tre guld i F19! Söndagen innehöll ett hårt islag i häck och en härlig träff i sista längdhoppsomgången.

Efter dubbla pers på 60 m slätt på lördagen där 7.47 bara var 0.05 från IEM-gränsen inledde hon söndagen med försök på 60 m häck där hon sänkte det två veckor gamla personliga rekordet med 0.01 till 8.35. I finalen slog hon sedan i första häcken så att det dånade i Friidrottens Hus.
– Jag blev väldigt tacksam över att jag inte skadade mej, säger Amanda.
Trots missen vann hon på 8.43 med Örebros Ida Thunberg tvåa på 8.51 och GKIK:s Tess Hertz Saebbö trea på 8.55, pers för båda.

Vilken längdtävling!
Bara en dryg timme senare var det dags för längdfinalen och inte heller den började bra.
– Jag trodde på medaljchans men det blev nervöst när jag började med två övertramp, säger Amanda.
I tredje och sista kvalhoppet gjorde hon upphoppet tre decimeter från plankan och flög 5.67 vilket innebar att en topp-8-placering var säkrad och därmed ytterligare tre hopp.

Kaiza passerade
6.08 i fjärde innebar ledning men storfavoriten Kaiza Karlén från Arvika, som också inlett med två ogiltiga, hoppade förbi i femte tack vare 6.19. Och så i sista hoppet fick Amanda på hela 6.21 – totalpers med nio centimeter och tredje guldet i Friidottens Hus!
– Egentligen var jag mest nöjd med 7.47 på 60 slätt, men största glädjen kände jag i längdhoppet! säger Amanda som satte fyra pers i tre grenar under helgen.
Hon och tränare Conny Silfver har ännu inte bestämt vilka grenar hon tävlar i på senior-SM i Växjö nästa helg, mer än att hon springer häck.
/Cege Berglund

Läs även:
Wictor Petersson snuddade vid rekordet
Dennis Forsman snabbast av alla på 400
Amanda Hansson snuddade vid IEM-kvalgränsen
Är Austin Hamilton klar för inne-EM nu?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen