Jelena Isinbajeva har landat i bädden för sista gången. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas bästa comeback och det allra sista hoppet – Jelena Isinbajeva

Vilket är tidernas bästa comeback? Det kan mycket väl vara den som ryska stavhopperskan Jelena Isinbajevas stod för i nationsmästerskapen i Tjeboksary i midsomras då hon gled över 4.90. Men det kom också att innebära hennes allra sista tävling.

Jelena Isinbajeva är tidernas främsta stavhopperska och har som få andra dominerat och utvecklat en gren. Hon satte 31 världsrekord (18 ute och 13 inne), blev först i världen över drömgränsen fem meter både ute och inne (den sistnämnda i Globen 2012) och vann alla de fem stora mästerskapen och totalt tolv titlar – 7 ute och 5 inne.
Den sista var VM-guldet hemma på Luzjniki-stadion i Moskva 2013 som också innebar en tre år lång paus i karriären eftersom hon året efter blev mamma.

Planerad comeback till OS-året 2016
Den dörr hon hållit på glänt för en eventuell satsning mot att ta ett tredje OS-guld i Rio öppnades helt 2015 och comebacken skedde på ryska mästerskapen i Tjeboksary i midsomras då hon efter 4.50 i kvalet vann finalen på fantastiska 4.90. Detta dock under en tid då Ryska friidrottsförbundet var avstängt av IAAF och ryska friidrottare enbart fick tävla nationellt (avstängningen gäller fortfarande).
Huruvida resultatet är officiellt korrekt tvistas det om, i IAAF:s årsbästalistor står Isinbajevas resultat till exempel under en särskild rubrik.

Fantastisk comeback
Men oavsett det så var hennes återkomst till tävlingsbanan fantastisk och frågan är om någon friidrottare presterat ett resultat av den kalibern direkt i första tävlingen efter en nästan treårig frånvaro från tävlingsbanan.
Efter många turer blev det till slut så att inga ryska friidrottare (med längdhopperskan Darja Klisjina som enda undantag) fick vara med i Rio-OS på grund av den statligt styrda doping som pågått så länge. Därmed missade Jelena sitt stora mål och comebacken kom att stanna vid en enda tävling.
I augusti gjorde hon sitt allra sista stavhopp vilket innebar det definitiva slutet på en av friidrottshistoriens främsta karriärer (se klippet längst ner).

Kandiderar till presidentposten
Jelena var mycket besviken på IAAF och förklarade att hon inte kunde tänka sig att satsa fyra år till och avslutade därför sin fantastiska stavhoppskarriär. En kort tid senare förklarade hon att hon vill hjälpa sina landsmän att återvända till internationellt tävlande och kandiderar därför till ordförandeposten i ryska friidrottsförbundet (ARAF).
– Jag vill att våra aktiva ska få tävla internationellt. Att få hjälpa ryska friidrottarna tillbaka till eliten är stor motivation för mig och kan bli något av en kompensation för att jag själv inte fick tävla i Rio, säger hon.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen