Första svenska diskusmedaljen på 43 år. Foto: Deca Text&Bild

Fantastisk VM-final av Daniel Ståhl – Sveriges femte VM-medaljör genom tiderna på herrsidan

Daniel Ståhl var favorit i VM-finalen i diskus i London och presterade verkligen på topp genom att kasta 69.19 i andra omgången. Det är hans näst längsta kast i karriären och resulterade i silver, bara två centimeter från guldet. Spårvägen-kastaren därmed blev Sveriges femte VM-medaljör i friidrott på herrsidan.

– Det är underbart! Det brann i mig när jag fick iväg 69.19! Det fattades några centimeter till guldet men det grämer mig inte eftersom. Jag gjorde en bra tävling. Mitt mål var att ta medalj och jag är stolt över det jag gjort! säger Daniel.
Det blev en riktig rivstart på finalen där tre man kastade över 68 meter redan efter tre omgångar. Daniel inledde med ett riktigt långt kast som landade bortom 69 m-linjen men han lyckades inte riktigt stå kvar i ringen. I andra fick han på 69.19 – hans näst längsta bakom hans svenska rekord på 71.29 i juni – vilket innebar ledning. Men bara några minuter senare svarade Litauens Andrius Gudzius med personliga rekordet 69.21 och gick förbi med blott två centimeter.
I andra omgången kastade amerikanen Mason Finley 68.03 och dessa tre resultat blev de tre resulterade i medaljer. Daniel fortsatte med 66.58, 68.57 (hans tredje längsta i karriären), ogiltigt i femte som var kring 65 meter och avslutade med 63.06.

Daniel gjorde karriärens andra respektive fjärde längsta kast med 69.19 och 68.57. Dessutom ett ännu längre 69 m-kast där han inte lyckades stå kvar i ringen. Foto: Deca Text&Bild

Första herrmedaljen på tolv år
Silvret är Sveriges första VM-medalj för män på tolv år. Då i Paris 2003 blev det tre stycken tack vare Patrik Kristiansson (Klüft) i stav (brons), Stefan Holm i höjd (silver) och Christian Olsson i tresteg (guld). Det är också Sveriges allra första VM-medalj i kast.
Om man inkluderar OS så är det första pallplaceringen i kast sedan Kent Eldebrink tog OS-brons i spjut 1984. Och första i medaljen i diskus alla mästerskap inräknade sedan 1974 då Ricky Bruch tog brons i Rom-EM. Samma valör nådde han i München-OS två år tidigare.

Tillsammans med pappa Janne som satt med övriga familjen på plats nära diskusringen. Foto: Åke Ruus

En av de bästa VM-finalerna
Bara tre gånger tidigare har alla tre medaljörerna kastat över 68 meter vilket var i Sevilla 1999 då amerikanen Anthony Washington vann på 69.08 före världsrekordhållaren Jürgen Schült, 68.18, och Lars Riedel, 68.09. Mästerskapsrekordet är 70.17 av Virgilijus Alekna från Helsingfors 2005.
/Jonas Hedman

Medaljörerna. Fr v Daniel Ståhl, silver, Andrius Gudzius, guld, och Mason Finley, brons. Foto: Deca Text&Bild
TV4-reportern Niklas Tjernström intervjuar familjen Ståhl före diskusfinalen. Fr v Janne Ståhl, Anneli Ståhl (skymd) och Åke Ruus.