Viktor Gardenkrans har överträffat det personliga rekord som gällde när året började i alla tävlingar utom två denna sommar. Foto: Deca Text&Bild

Härligt lyft för Viktor Gardenkrans – siktar på 20 meter

En som verkligen fått ett lyft i år är kulstötaren Viktor Gardenkrans som förbättrat sitt personliga rekord med 68 centimeter till 19.18. Det gör honom till Sverige-tvåa denna säsong och i Friidrotts-SM i Uppsala är han ute efter sin första SM-medalj. Resultatmässigt är målet att stöta 20 meter inom ett år.

Viktor har i sommar överträffat sitt fjolårspers på 18.50 i åtta av tio tävlingar och två gånger överträffat nitton meter där det personliga rekordet 19.18 är från Helsingborg den 21 juni. Han har tävlat i kast länge och var redan som 16-åring 2011 med på ungdoms-VM för 17-åringar i både kula och diskus där han blev elva respektive sexa. Åren 2014-2018 studerade och tränade han på University of Arizona i Tucson och kom hem våren 2018.
– Sista tiden i USA hade jag problem med ryggen och dubbla bristningar i ljumskarna vilket gjorde att resultatnivån var låg. När jag kom hem till Malmö våren 2018 lade jag i princip av. Men oktober 2018 flyttade jag till Växjö eftersom min lillebror Jakob (som är diskuskastare, red. anm.) bor där. Jag tog kontakt med tränare Johanna Vikström och så blev det en nystart, säger Viktor.

Bättre i allt
Nu är det enbart kula som gäller och det har blivit en fin resultatutveckling under de knappt två åren han haft Johanna som tränare.
– Nu är det mer fokus på att utföra tekniken rätt i kulringen och i lyftningen, tidigare fokuserade jag mest på maxstyrka. Träningen är bättre planerad nu, jag har mer tålamod och vet vad den ska leda till.
– Jag har blivit starkare och bättre tekniskt. Nu är kroppen hel och jag kan köra alla styrkeövningar vilket är skönt. Jag har satt pers i stort sett allt och ökat med 10-20 kg i alla moment.
Viktor har tävlat för Heleneholm, Öresund och Malmö AI och senaste året för Athletics 24Seven SK i Växjö. Men sedan mitten på juli är Upsala IF ny klubbadress.
– Jag känner deras sportchef Henrik Wennberg sedan tidigare och de har ett bra kastargäng. Därför bytte jag och brorsan Jakob till dem.

”Det finns mer i kroppen”
Elva svenskar – tio utomhus och en inomhus – har stött över 20 meter genom alla tider. 2021 är Viktors mål att bli medlem i den exklusiva 20 m-klubben.
– Det känns realistiskt. Träningen har visat att jag har mer än 19.18 i kroppen i år och jag siktar på att förbättra det på SM i år. 2021 är målet 20 meter.
Friidrotts-SM i Uppsala genomförs i helgen där kulan avgörs på söndag. Favorit är MAI:s Wictor Petersson som satt personligt rekord med 20.94 i år. Men klar silverfavorit är Viktor Gardenkrans som i vintras tog ISM-silver och nu kan ta sin första SM-medalj utomhus!
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen