Seger på 6.67 för Tom Kling-Baptiste som bara var 0.02 från personliga rekordet. Foto: Deca Text&Bild

ISM: Tom Kling blixtrande snabb i årsdebuten

Lördagen innehöll båda 60 m-finalerna och det blev spännande fighter om titlarna i båda. I sin första tävling för vintern imponerade Huddinges Tom Kling-Baptiste med 6.70 i försöken och så 6.67 i finalen – bara 0.02 från pers och 0.06 från mästerskapsrekordet! Silvret till Austin Hamilton, 6.69, tangerat pers, och bronset till Sulayman Bah, 6.80. Odain Rose slutade femma på 6.80, en tid som trean, fyran och femman noterades för.
EM-kvalgränsen är 6.74 och den underskred Tom alltså i båda. Men tre svenskar var uttagna till Belgrad redan före SM – Austin Hamilton, Sulayman Bah och Odain Rose – vilket betyder att det inte blir något EM för Tom.

Medaljtrion på 60 m. Fr v tvåan Austin Hamilton, vinnaren Tom Kling-Baptiste och trean Sulayman Bah. Foto: Deca Text&Bild
3 x personligt rekord för Fanny Roos inför hemmapubliken! Foto: Deca Text&Bild

Fanny snuddade vid svenskt rekord
EM-klara Fanny Roos från Athletics 24Seven SK i Växjö gjorde sin livs serie med innepers i de tre första stötarna där den tredje på 17.88 även var totalpers med 30 centimeter. Sedan fortsatte hon med tre stötar över 17.30 och överträffade alltså gamla inneperset i samtliga sex stötar! Serien: 17.30, 17.36, 17.88, 17.37, 17.60 och 17.63.
Fanny var faktiskt bara 25 centimeter från Helena Engmans svenska inomhusrekord och 17 från hennes mästerskapsrekord!
– Träningen har gått väldigt bra så jag hade detta på känn och jättekul att det verkligen stämde! säger Fanny som är med i inne-EM i Belgrad om en vecka!
Silvret till Frida Åkerström på 15.13 och bronset till Orients Maria Nilsson, 14.30.

Fjärde raka ISM-guldet för Fanny Roos! T v tvåan Frida Åkerström och t h trean Maria Nilsson. Foto: Deca Text&Bild
Medaljörerna på 60 m. Fr v tvåan Gladys Bamane, vinnaren Elin Östlund, Örebro, och trean Jessica Östlund, Hässelby. Foto: Deca Text&Bild

En ny 60 m-tjej till EM!
Kvinnliga 60-finalen blev precis så spännande som man kunde hoppas och handlade om vinterns två klart bästa – Örebros Elin Östlund och Spårvägens Gladys Bamane. Elin vann på 7.41 men var bara 0.01 före Gladys vilket innebar att Spårvägen-tjejen satte pers med 0.03 men framför allt tangerade EM-kvalgränsen! Därmed springer även Gladys inne-EM i Belgrad nästa helg!
– Jag är jätteglad! Jag har varit nära, bara två hundradelar ifrån, så visst hade jag chansen att klara tiden. Men när jag fick höra tiden så blev jag bara sååå glad, säger Gladys som springer 200 m under söndagen.
Bronset till Hässelbys Jessica Östlund med 7.50.
Både Elin och Gladys har varit så stabila under 7.50 i vinter och Gladys har underskridit det pers hon hade före säsongen i samtliga nio lopp hon sprungit i vinter! Hon var nu bara 0.01 från Lena Möllers 33 år gamla klubbrekord i Spårvägen. Ryker det i Belgrad?

6.17 innebar seger och första SM-guldet för Sunnes Emilia Kjellberg! Foto: Deca Text&Bild

Första guldet för Emilia
Fem tjejer överträffade sex meter i längdfinalen och endast tre centimeter skilde medaljörerna åt. IFK Sunnes Emilia Kjellberg vann tack vare totalperset 6.17 efter en serie som innehöll ytterligare två hopp över sex meter. Därmed vann hon sitt första SM-guld. Silvret till likaledes persande trestegsspecialisten Rebecka Abrahamsson på 6.15 och bronset till Malin Marmbrandt, 6.12.
– Det var kul, jag har en stor hejaklack här i Växjö! Det var dags att vinna nu! Det har varit en bra dag eftersom jag satte årsbästa på 60 m också, säger Emilia som där slutade fyra.
Resultat lördag
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen