Andra maran och andra personliga rekordet för Archie Casteel från Spårvägen. Foto: Kent Claesson

Suverän maratontid av Archie Casteel i Malaga

Snabbaste svensk i Malaga Marathon på söndagsförmiddagen var Spårvägens Archie Casteel, 25, som efter ett fint jämnfartslopp nådde målet som sjua på 2:15:48. Personligt rekord med över 2,5 minuter och avancemang till 19:e plats på den svenska genom-tiderna-listan efter att ha dragit hela loppet själv. Hanna Lindholm var med 2:30:21 mindre än 1,5 min från sitt personbästa. Sanna Mustonen och Camilla Elofsson tog sig båda in på topp-15 genom tiderna tack vare 2:35.

Archie maratondebuterade med ett SM-brons i Stockholm förra hösten då han gjorde 2:18:28. Han har också några snabba halvmaror på meritlistan där det personliga rekordet är 1:03:11 från februari i år vilket gör honom till Sverige-etta på distansen i år.
I Malaga drog han hela loppet själva där första 5 km gick på 16:10, milen passerades på 32:05 och halva sträckan på 1:07:38.

Två nästan jämna halvor
Archie höll ihop det riktigt bra på andra halvan och tappade bara halvminuten sista 21,1 km (1:08:10) och nådde målet som sjua.
Med 2:15.48 avancerade han nästan tjugo placeringar på genom-tiderna-listan till 19:e plats närmast efter Jan Hagelbrand (2:15:42 1986) och just före Kvilles Sören Hellmark som gjorde 2:15:50 1987.
– Jag är nöjd! Vinden kändes lite på några ställen men jag fick ut det jag hade. Samtidigt känns det som att jag kan springa ännu snabbare, säger Archie som alltså drog hela loppet själv.
Kvalgränsen till EM i München nästa sommar är 2:14:30 men redan med denna tid lär han ligga bra till för att kunna ta en av de sex platserna till Europacupen i Maraton som ingår i EM-loppet.

Tuff resa för Reza
Archies klubbkamrat och nyblivne svenska medborgaren Mohammadreza Abootorabi (tidigare Mohammad Reza) gjorde sin första mara på fyra år och följde Archie i 17 km innan han släppte och sedan bröt efter 33 km. Men han hade inga optimala förberedelser i och med att bland annat passet blev klart kort före avresan.
Näst bäste svensk i herrklassen blev Sundbybergs Niklas Henningsson som slutade nia på 2:30:54 vilket var 2,5 minuter från personbästa. Vann gjorde Kenyas Mark Korir på 2:07:39.

Hanna Lindholm. Foto: Deca Text&Bild


Årets näst snabbaste för Hanna Lindholm

Näst snabbaste svensk i loppet var Huddinges Hanna Lindholm som efter 1:13:48 halvvägs kom i mål på 2:30:21 – mindre än 1,5 minut från hennes knappt två år gamla personliga rekord. Detta var hennes sjätte fullföljda mara i år och den fjärde på tre månader vilket resulterade i årets näst bästa tid.
I maj gjorde hon 2:31:05 respektive 2:29:36 inom loppet av en vecka (!) och i höst har hon samlat fyra lopp i intervallet 2:30–2:35 där årets sista (?) mara alltså blev den snabbaste denna tävlingsperiod.

Sanna Mustonen. Foto: Deca Text&Bild

 

Första fullföljda maran för Sanna
Hässelbys Sanna Mustonen har satsat på maraton i ett par år men sjukdom och annat har gjort att den första fullföljda dröjde till nu. I Valencia för ett år sedan öppnade hon på 1:14:25 men bröt kring tre mil på grund av kramp.
Nu öppnade hon lite lugnare (1:14:52) och även om hon tappade sex minuter på andra halvan så är 2:35:17 en av de bästa svenska debuttiderna.

Camilla Elofsson. Foto: Deca Text&Bild


Personbästa av Camilla Elofsson

Loppet igenom låg Huddinges Camilla Elofsson någon/några minuter bakom Sanna och passerade halvvägs på 1:15:42 – fem sekunder snabbare än det personliga rekordet från Jordbro i våras. Hon tog in på Sanna de sista kilometerna och var till slut bara tio sekunder efter i mål på 2:35:27. Därmed förbättrade Camilla sitt ett år gamla personliga rekordet med tre minuter.
Svenskorna blev sjua, åtta respektive nia i loppet. Hanna är sedan tidigare fyra på den svenska genom-tiderna-listan där Sanna nu är 14:e och Camilla 15:e. Vann loppet gjorde Etiopiens Tseginesh Legesse på 2:24:50.

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Archie Casteel
Hanna Lindholm
Sanna Mustonen
Camilla Elofsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen