Frågan om Jelena Isinbajevas vara eller inte vara i Rio-OS lever vidare. Foto: Deca Text&Bild

Lysande comeback av Jelena Isinbajeva

Dubbla OS-mästarinnan i stav, Jelena Isinbajeva, gjorde på måndag-tisdag sin första tävling sedan VM-finalen i Moskva för tre år sedan då hon tog sin tredje VM-titel, och vann nu ryska mästerskapen på ypperligare 4.90. Sedan VM på hemmaplan 2013 har hon blivit mamma och har som mål för comebacken att vinna OS-guld nummer tre i Rio.
Ryska mästerskapen ägde rum i Tjeboksary och Isinbajeva tog 4.60 och 4.70 i första försöket, 4.80 i andra och så 4.90 i tredje innan hon gjorde ett försök 5.07 – en centimeter över hennes eget världsrekordförsök, rapporterar EME News.
4.90 är fyra centimeter över Ekateríni Stefanídis världsårsbästa men eftersom IAAF stängt av ryska friidrottsförbundet och dess friidrottare från allt internationellt tävlande så är inte resultaten giltiga, åtminstone inte i nuläget och det lär knappast gå att sätta världsrekord som rysk friidrottare. Ändå testade Isinbajeva på världsrekordet.
I IAAF:s årsbästalistor finns supplementlistor för ryska friidrottare och man kan undra hur dessa resultat kommer att behandlas den dag som Ryssland åter är med i friidrottsfamiljen. Ryska friidrottare får dock tävla på hemmaplan men EM i Amsterdam 6–10 juli blir ett mästerskap helt utan ryska aktiva.

Ryska friidrottsförbundet fortsatt avstängt, men …
När det gäller ryskt deltagande i friidrott i OS så beslutade IAAF den 17 juni att inte häva avstängningen av ryska friidrottsförbundet vilket innebär att inga ryska friidrottare får tävla i Rio. IOK sade sig först ställa sig bakom beslutet men korrigerade sig sedan och öppnade för individuella bedömningar. Det vill säga ryska friidrottare som dopingtestats regelbundet kan komma att få tävla i Rio.
Samtidigt meddelade IAAF att de inte kommer att acceptera överklagande från ryska aktiva oavsett vad IOK säger. De ryska friidrottare som vill överklaga avstängningen får vända sig till idrottens skiljedomstol, CAS, och deras beslut kommer IAAF sedan att följa.

Isinbajevas sista tävling?
Isinbajeva förklarade att ryska mästerskapen kan ha varit hennes sista tävling som elitaktiv om hon inte får chansen i OS. Sista ordet i frågan är ganska säkert inte sagt.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen