Nikki Anderberg – SM-vinnare och Sveriges sjätte snabbaste 100 m-löperska genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Nikki Anderberg – sensationell SM-vinnare på 100 m

Det blev inte favoriten Claudia Payton, Ullevi, som vann SM-titeln i Uppsala utan överraskande 18-åriga Nikki Anderberg från Malmö AI som rusade i mål på personliga rekordet 11.47. Därmed gick hon in som sexa genom tiderna bland seniorer och har bland 19-årsjuniorer bara Linda Haglund och Irene Ekelund före sig.

Nikki Anderberg har verkligen fått ett lyft i sommar och förbättrat sitt personliga rekord på 100 meter med hela fyra tiondelar – från 11.86 i fjol till 11.56 före SM. I försöken var hon snabbast av alla med 11.50 i +1.9 m/s och sprang sedan tre hundradelar snabbare i finalen. Claudia Payton tog silvret på 11.53 och MAI:s Daniella Busk slutade trea på 11.74.

”Detta trodde jag inte skulle hända”
– Väldigt kul och väldigt, väldigt förvånande. Detta trodde jag inte skulle hända! Claudia ledde i början men eftersom hon var någon bana ifrån mig så var det svårt att veta. Det handlade bara om att chilla, slappna av och göra mitt lopp. Fullfartsläget är jag ganska bra på, säger en sprudlande glad Nikki.
– Claudia är väldigt duktig och hon slog mig de två gånger vi möttes före SM, så detta trodde jag inte.
– Jag har haft problem med en fot i två år och hade i fjol en begynnande stressfraktur så jag tävlade inte inomhus i vintras.
– Sedan dess har jag jobbat på att bli starkare, förbättrat tekniken och hittat en bra balans i träningen. Tidigare var jag mycket sjuk och missade en hel del träning men det har jag fått hjälp med. Foten kommer jag nog ha problem med hela livet men det går att springa även om jag känner av den på uppvärmning och nedjogg.

Går i bästa kompisens fotspår
Fyra i SM-finalen slutade Nikkis träningskompis Filippa Sivnert på 11.84. Hon var vinterns stora utropstecken med ett överraskande ISM-guld på 60 meter.
– Vi har båda Öresund FK som moderklubb, vi har båda Alexander Tursell som tränare och är nära vänner även privat. Det är skönt att ha henne bredvid sig på träningarna, säger Nikki som efter guldet fick en lång kram av Filippa.
Hur var det att bli intervjuad i SVT?
– Det var läskigt. Jag var torr i munnen och visste inte vad jag skulle säga, säger Nikki och skrattar.
Eventuellt blir det 200 meter här på SM. Jag är anmäld men vi får se vad min tränare säger. Jag är inte riktigt tränad för den distansen i nuläget.

Snabbare än Carolina Klüft
Fortare än Filippa har bara fem svenskor sprungit och när det gäller 19-årsjuniorer så är det bara Linda Haglund (1975) och Irene Ekelund (2013) som är snabbare. På seniorsidan har MAI-tjejen nu ett personligt rekord som är hundradelen bättre än Carolina Klüft.
Det ska bli spännande att följa Nikki Anderberg i framtiden!
Resultatlistan
/Jonas Hedman

De snabbaste svenskorna på 100 m
11.16  Linda Haglund, Hanviken, 1980
11.30  Susanna Kallur, Falun, 2006
11.32  Therese Olofsson, Hälle, 1996
11.35  Irene Ekelund, Kil, 2013
11.43  Jenny Kallur, Falun, 2004
11.47  Nikki Anderberg, Malmö, 2020
11.48  Carolina Klüft, Växjö, 2004

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen