Det blev ett perfekt säsongsavslut för Kils Melwin Lycke-Holm som klarade 2.04 i andra försöket. Foto: Jonas Hedman

Rekordhopp av Melwin Lycke Holm i Svealandsmästerskapen

Det var en skön höstdag på Trollbäckens IP söder om Stockholm när Svealandsmästerskapen för 13–14-åringar inleddes på lördagen. Gladast av alla var Kils ännu inte 14 år fyllda Melwin Lycke Holm som klarade 2.04 i höjd – det högsta någon i den åldern hoppat genom tiderna i världen.

Melwin har höjdhoppskunnande att brås på i form av pappa Stefan Holm och efter att ha klarat 1.98 i vintras klarade Melwin drömgränsen 2.00 på Världsungdomsspelen i Göteborg för 1,5 månad.
– När jag inte klarade två meter i vintras satte jag upp 2.04 som mål för sommaren. Det klarade jag på Världsungdomsspelen i Göteborg i början på juli och det var speciellt. 2.04 har jag varit riktigt nära vid fem tillfällen under sommaren och att nu klara det i sista tävlingen var verkligen skönt! säger Melwin som fixade rekordet i andra försöket.

En av de första att gratulera var pappa och tränare Stefan som konstaterade att arrangören Hanvikens SK skänkte rekordribban till Melwin. Foto: Jonas Hedman

Höjde till 2.12
Det var härlig stämning nere i höjdhoppskurvan där Melwin säkrade segern i P14 efter att ha klarat 1.76. På 1.90 tog han av sig överdragskläderna (!) och var också tvungen att ta på sig solglasögon när den starka solen sänkte sig allt lägre.
– Till slut såg jag inte tejpen med ansatsmarkeringen och gul ribba och motvind de sista tre stegen gjorde det inte lättare, säger Melwin.
Från och med 1.90 drog han också igång ett taktfast klappande och bjöd på jämn och fin ansatslöpning och ett härligt lyft i upphoppet. Han var aldrig nära ribban när han tog sex raka höjder i första försöket till och med 1.97. Efter en rivning i första på 2.04 tog han i andra utan att vidröra ribban.
Efter lite vila höjde han sedan till 2.12 (!) där första var utmärkt och kanske hade räckt till 2.08.
– Jag har blivit starkare och snabbare sedan i vintras och är bättre i allt nu.

Nästan hela Värmlandslaget gladdes med Melwin efter rekordhoppet. Foto: Jonas Hedman

Fjärde segern av fyra möjliga
2.04 placerar Melwin på 13:e plats i den svenska årsstatistiken för seniorer – fyra centimeter och fem placeringar före pappa Stefan. Segern i höjd Svealandsmästerskapen var Melwins fjärde av fyra möjliga efter tidigare segrar inomhus 2017 och 2018 och utomhus i fjol. Lägg till det seger i tresteg i vintras – en gren han vann även på lördagen. För bara en dryg timme efter höjdvinsten kom en ny seger tack vare 12.71.
Svealandsmästerskapen är i första han en distriktslagtävling och för att ta så mycket poäng som möjligt för sitt Värmland blir det eventuellt också start i längd under söndagen. En gren Melwin aldrig tävlat i men som mycket väl kan resultera i en tredje seger denna helg.
Resultat P14 höjd
/Jonas Hedman

Läs även:
Utmärkta höjdresultat på Svealands inomhus 2017 – rekord av Melwin

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen