Jonas Leandersson var riktigt vass sista 500 meterna och vann med två sekunder på 30:03. Foto: Jonas Hedman

Spurtseger för Jonas Leandersson i Kungsholmen Runt

På lördagen genomfördes vad som förhoppningsvis innebär återstarten av stora långlopp då Kungsholmen Runt arrangerades i Stockholm. Snabbast av alla var IF Götas Jonas Leandersson som med 30:03 spjurtbesegrade Högbys David Nilsson. Damklassen vanns av Hälles Samrawit Mengsteab på personliga rekordet 33:24.

Långlopp med tusentals startande har på grund av pandemin lyst med sin frånvaro i 1,5 år och under 2020 arrangerades bara 50-talet lopp på väg/terräng mot normala drygt 500 och alla med ett väldigt begränsat deltagarantal.
I Kungsholmen Runt fick arrangerande FK Studenterna ha med niohundra uppdelade på två startgrupper och anmälda var åttahundra. Normalt har det handlat om 3000-4000 anmälda. Efter att loppet som så många andra fick ställas in i fjol genomfördes enbart mildistansen i år och ingen halvmara.

Åtta man hängde ihop hela vägen
Det var 18 grader och blåsigt när elitfältet klockan 11.00 sköts i väg på Norrmälarstrand i höjd med Rålambshovsparken. Efter halva banan vände löparna och sprang samma väg tillbaka och denna gång alltså inte runt hela ön.
Efter de första knappa två kilometerna i medvind drog spårvägarna Olle Walleräng och Archie Casteel och fick med sig åtta man.

Manliga prispallen med fr v tvåan David Nilsson, vinnaren Jonas Leandersson och Axel Djurberg och Mustafa Mohamed som delade tredjeplatsen. Foto: Jonas Hedman

 

David Nilsson drog upp spurten
Åtta kilometer passerades på 24:10 med klungan intakt och det var inte förrän på den sista kilometern avgörandet kom. Då testade Högbys David Nilsson ett ryck och fick bara med sig IF Götas Jonas Leandersson som var den starkare och vann med två sekunder på 30:03.
David tvåa två sekunder bakom följd av Hässelbys Axel Djurberg som hade en så jämn slutspurt med Mustafa Mohamed att de fick dela tredjeplatsen på 30:06.
– Det blev ett ganska avvaktande lopp i motvinden. Jag ville inte göra första rycket utan det gjorde David och vi fick några meter. Sedan testade jag och hade ganska gott om krafter på slutet vilket var skönt, säger Jonas. Leandersson.

Kvinnliga topptrion med fr v trean Sanna Mustonen, vinnaren Samrawit Mengsteab och tvåan Hanna Lindholm. Foto: Jonas Hedman

 

Samrawit elva genom tiderna
Kvinnliga klassen innehöll en rad landslagslöpare där Hälles flerfaldiga SM-vinnare och finnkampssegrare Samrawit Mengsteab vann med 23 sekunder på utmärkta 33:24. Därmed förbättrade hon ett 2,5 år gammalt personbästa med åtta sekunder och är nu elva genom tiderna i Sverige.
– Det var tufft i motvinden men jag kämpade hela vägen. Nästa tävling blir Friidrotts-SM i Borås, säger Samrawit.
Det svenska rekordet har hennes klubbkamrat Meraf Bahta med 31:44 från 2017.
Två slutade Huddinges 2:29-löpare i maraton, Hanna Lindholm, på 33:47, och trea Hässelbys Sanna Mustonen på 34:14. Sju tjejer underskred 35 minuter vilket är en bra toppbredd med tanke på den periodvis tuffa motvinden.

Maria Larsson är tillbaka
Femma i loppet var förre landslagslöparen på 3000 m hinder, Maria Larsson, som nu bytt ut Örgrytes linne med IK Sterns gulgörna. Efter några års frånvaro från tävlingslöpningen gjorde hon en glädjande comeback i juli med 34:23 i ett millopp i Jönköping. Och nu bekräftade hon att formen är minst lika god.

En intensiv långloppshöst väntar
Förhoppningsvis var detta startskottet på en höst där alla planerade lopp kan genomföras och där antalet deltagare får bli fler och fler. Bland dem märks GöteborgsVarvet och Rambol Stockholm Halvmarathon 11 september, Lidingöloppet i slutet på september och Asics Stockholm Marathon och Göteborg Marathon den 9 oktober.
/Jonas Hedman

Kungsholmen Runt, 10 km, 14/8 2021
Män

1) Jonas Leandersson, IF Göta Karlstad, 30:03
2) David Nilsson, Högby IF, 30:05
3) Axel Djurberg, Hässelby SK, och Mustafa Mohamed, Hälle IF, 30:06
5) Oscar Claesson, IKHP Huskvarna, 30:08
6) Daniel Lundgren, Turebergs FK, 30:11
7) Olle Walleräng, Spårvägens FK, 30:13
8) Archie Casteel, Spårvägens FK, 30:13

Kvinnor
1) Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 33:24
2) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 33:47
3) Sanna Mustonen, Hässelby SK, 34:14
4) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 34:17
5) Maria Larsson, IK, Stern, 34:38
6) Camilla Elofsson, Huddinge AIS, 34:40
7) Linnéa Sennström, Hässelby SK, 34:56
8) Louise Wiker, Hässelby SK, 35:33

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen