Ledning från start till mål för Charlotta Fougberg på 8 km i Västerås. Foto: Deca Text&Bild

Tidernas största segermarginal för Charlotta Fougberg i terräng-SM

Det var kallt, mulet, regnigt och lerigt men Charlotta Fougberg genomförde 8 km terräng med ett leende på läpparna! Och som hon gjorde det! SM-terrängen på Rocklunda arenor i Västerås avslutades på söndagen med de två långa banorna och i kvinnliga loppet var Charlotta fullständigt suverän. Hon hade tio meters ledning redan när tjejerna lämnade startrakan och vann till slut med hela 1:26 – det är den största segermarginal genom tiderna på 8 km som fick SM-status för 31 år sedan.

Charlotta ledde med tio sekunder efter femhundra meter, 38 sekunder efter 2 km, 1:01 efter 4 km och 1:17 efter 6 km vilket till slut alltså blev 1:26 i mål. Den tidigare största segermarginalen hade Meraf Bahta med 1:06 från Eskilstuna 2014.
Bakom Charlotta bildade Örgrytes hinderlöpare Ronja Fjellner och Frida Kristiansson länge klunga tillsammans med fjolårsvinnaren Sara Holmgren från Sävedalen med den sistnämnda som flitigaste anförare. Men på sista varvet anslöt Lisa Ring, IK Nocout.se, samtidigt som Frida släppte.
Läs också Ullevi bästa medaljklubb på terräng-SM

Silverkampen avgjordes i spurten
Sara, Ronja och Lisa tog sista backkrönet tillsammans och sedan blev det en spännande väntan på vem som skulle komma först nerför den långa utförslöpan in i sista kurvan in på upploppet. Det var Ronja som klarade silvret med fyra sekunder till godo på Sara  som i sin tur var lika mycket före Lisa!
Prispallen kom alltså att bestå av tre tjejer från Göteborgs-distriktet i form av Charlotta från Ullevi, Ronja från Örgryte och Sara från Sävedalen. Att de kom från den stora staden på västkusten hördes mer än tydligt från trion i samband med prisutdelningen! Senast det hände i terräng-SM var på 4 km i Eskilstuna 2014 i form av Meraf Bahta, Hälle, Charlotta och Maria Larsson, Örgryte – även då uttryckt med ett glädjetjut i form av Göööööteborg!

Med EM i sikte
Charlotta missade en del av sommarens tävlingar på grund av en bristning i vaden och en revbensskada och bestämde sig därför att satsa på terräng under hösten. Efter debut i Lidingöloppets 10 km-klass för en månad med en femteplats som resultat i god internationell konkurrens tog hon silver på 4 km i terräng-SM på lördagen bakom Sarah Lahti och följde upp med ett suveränt guld på 8 km på söndagen. Hennes andra på distansen efter premiärsegern i terräng i Uppsala 2011 då hon vann men enda sekund. Denna gång handlade det om 86!
Närmast väntar terräng-NM i norska Kristiansand om två veckor och sedan förhoppningsvis terräng-EM i italienska Chia i december.

SAIK:s första lagseger
Bästa tremannalag blev Sävedalens AIK som med en marginal på en dryg minut tog klubbens första SM-guld genom tiderna i kvinnliga lagtävlingen på 8 km. Guldtrion: Sara Holmgren (trea), Elin Borglund (sexa) och Malin Strand (tia). Silvret till Örgryte som med 1:30:15 var blott 19 sekunder före Spårvägen.
Avslutningsdagen av terräng-SM på gräsytorna på Rocklunda var som dagen före med bara fem grader och grå himmel. Det regnade på natten och duggregnade hela förmiddagen men var uppehåll under flera timmar på eftermiddagen innan duggregnet kom tillbaka till det avslutande tolvkilometersloppet som startade 14.35. Trots nederbörden höll gräsbanan bra även om det blev lite lerigt på några ställen.
/Jonas Hedman

Läs även:
Suverän seger för Sarah Lahti på 4 km
Dubbla guld för Abraham Adhanom
Ullevi bästa medaljklubb på terräng-SM

Se allt från söndagens terräng-SM på Friidrottskanalen.se

Resultat terräng-SM i Västerås 23/10 2016
Kvinnor 8 km
1) Charlotta Fougberg, Ullevi 27:42
2) Ronja Fjellner, Örgryte, 29:08
3) Sara Holmgren, Sävedalen, 29:12
4) Lisa Ring, Nocout.se, 29:18
5) Frida Kristiansson, Örgryte, 29:29
6) Elin Borglund, Sävedalen, 29:36
7) Cecilia Norrbom, Spårvägen, 29:43
8) Lisa Öhberg, Hälle, 29:51

Lag
1) Sävedalen 1:29:06
2) Örgryte 1:30:15
3) Spårvägen 1:30:34
(Samtliga.)
Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen