Abeba Aregawi i samband med VM i Moskva 2013 då hon tog guld på 1500 m. Foto: Deca Text&Bild

Abeba Aregawi tillgänglig för landslaget igen

På tisdagen beslutade Svenska Friidrottsförbundets styrelse att medeldistansaren Abeba Aregawi är tillgänglig för landslaget igen. Detta efter att ha missat både EM i Amsterdam och OS i Rio.

– Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopingutbildning och det test vi kräver, säger Björn O. Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott.
Aregawi har varit fri att tävla sedan 14 juli men har sedan 17 juli varit avstängd från landslagsuppdrag. Anledningen till förbundsstyrelsens beslut då var att Aregawi brutit mot landslagets interna regelverk, att man krävde att hon skulle genomgå landslagets antidopingutbildning och att man ville utreda osäkerheten kring Aregawis medicinska och idrottsliga status och miljö.

Har inte tävlat på nästan 1,5 år
– Nu kommer Abeba att precis som alla andra bli uttagen på idrottsliga meriter. Det kräver att hon måste tävla och göra resultat som är tillräckligt bra för att bli uttagen, säger förbundskapten Karin Torneklint.
Senast Abeba Aregawi tävlade i landslaget var i Finnkampen i Stockholm 13 september 2015 och det är också senaste gången hon tävlade överhuvud taget. Aregawi kommer inte att tävla under inomhussäsongen 2017 och tränar just nu hemma i Etiopien.
– De indikationer jag har fått från Aregawi är att hon har ambition att komma tillbaka i internationell mästerskapsform i sommar. Det ska bli intressant att följa hennes väg framöver, säger förbundskapten Karin Torneklint.
Källa: Svenska Friidrottsförbundet

Abeba Aregawis åtta tävlingar i den svenska landslagsdräkten
(1500 m samtliga gånger.)
2013

• Inne-EM i Göteborg (guld)
• VM i Moskva (guld)
• Finnkampen i Stockholm (seger)

2014
• Inne-VM i Sopot, POL (guld)
• Lag-EM Super League i Braunschweig, GER (seger)
• EM i Zürich, SUI (silver)

2015
• VM i Peking (sexa)
• Finnkampen i Stockholm (seger)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen