Topptrion i kvinnlig spjut. Vinnaren Sofi Flink i mitten, tvåan Elisabeth Lithell från Örebro, t v, och trean Carolin Näslund, SK Bore. Foto: Jonas Hedman

Årsbästa av Sofi Flink i Södertälje – Carolin Näslund sexa genom tiderna

Det var närmast perfekta förhållanden i Kringelkastet i Södertälje på tisdagen med sol, drygt 20 grader och en kraftfull medvind vilket resulterade i flera personliga rekordoch årsbästan. Vann gjorde svenska rekordhållerskan Sofi Flink på 58.39 men gladast var trean Carolin Näslund, 19, från SK Bore som med 53.59 gick in som tia genom tiderna i Sverige och trea bland juniorer.

Tre tjejer över 53,5 meter i samma tävling hör till ovanligheterna och då saknades Sverige-ettan Anna Wessman. De fem främsta satte alla årsbästa och för Carolin handlade också om personligt rekord.
– Jättekul! Det var andra gången jag satte personligt rekord i år och det här var en förbättring med knappt två meter. Men det var verkligen bra förhållanden! Det kan nästan inte bli bättre, säger Carolin.
Hon kommer från Torsby i Värmland men går på friidrottsgymnasiet i Karlstad där hon har tar studenten om några dagar.

Bara fem har kastat längre
I fjol kastade Carolin för första gången över 50 meter – 50.11 – och nu har hon redan förbättrat sig med 3,5 meter.
– Jag har Lasse Haka som tränare och har haft bra kontinuitet i träningen. Det är huvudanledningen till att att jag kunnat förbättra mig ytterligare, säger Carolin som överträffat JEM-kvalgränsen 49.00 flera gånger i år.
Förbättringen till 53.59 innebär att hon klättrar till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan för 19-årsjuniorer och till sjätte all-time-listan för seniorer.
Fyra på den listan ligger tävlingens tvåa, KFUM Örebros Elisabeth Lithell (tidigare Höglund) som satte nästpers med 53.68. Det var var mindre än metern från hennes fjolårspers som lyder på 54.42.

Slog 17 år gammalt rekord
Bra kastade även fyran Jennifer Björklund som med 48.45 slog det 17 år gamla klubbrekordet i Spårvägen med en dryg halvmeter. Jennifer, som kommer från Enköping och är ny i Spårvägen i år, har flera skadedrabbade år bakom sig men är nu tillbaka på den nivå hon var på för fyra år sedan.
– Mitt personliga rekord är 48.85 från 2013 och det var inte långt ifrån att jag nådde det nu. Men säsongen har ju bara börjat och det var kul att sätta klubbrekord! säger Jennifer.
Problem med ena armen och sedan knäet har fördröjt utvecklingen som nu verkar har tagit fart igen!

Årsbästa för Sofi
Vinnaren Sofi Flink hade tre kast över 56 meter med 58.39 i topp – en förbättring av hennes personliga årsbästa med knappt två meter.
– Men jag hade hoppats på lite bättre siffror. Formen är ganska bra men jag saknar fortfarande det där riktiga klippet i armen. Jag är inte där jag vill vara än men det är å andra sidan bara andra tävlingen för säsongen, säger Sofi.
– Det var hård medvind rakt bakifrån och det är nog så bra förhållanden det kan bli, men jag brukar inte tänka så mycket på vindar så länge det inte är orkanvindar.
Nästa tävling är i Åbo på tisdag och sedan Bauhaus-galan på Stockholms Stadion den 18 juni och då blir det riktigt bra motstånd. Då finns nya möjligheter till ett resultat på rätt sida 60 meter.
Sofi har det svenska rekordet på 61.96 från 2013. Längst av svenskor har så här långt Anna Wessman kastat med 60.68.
/Jonas Hedman

Resultat Kringelkastat 6/6 2017
K Spjut
1) Sofi Flink, Västerås FK, 58.39
2) Elisabeth Lithell, KFUM Örebro, 53.68
3) Carolin Näslund, SK Bore, 53.59
4) Jennifer Björklund, Spårvägens FK, 48.45
5) Linn Peura, Södertälje IF, 46.41
6) Eunice Nilsson, Thorengruppen TFC, Örebro, 38.35
7) Satu Tossavainen, Tjalve IF Norrköping, 33.96

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen