Tredje Diamond League-segern för Daniel Ståhl. Foto: Deca Text&Bild

Grym diskustävling av Daniel Ståhl – slog hela världseliten!

Diamond League-galan på Bislett i Oslo blev ett härligt styrkebesked av Daniel Ståhl som ledde från omgång två och fick på segerresultatet 68.06 i sista omgången. Därmed gjorde han säsongens fjärde (!) 68 m-tävling och slog OS-mästaren, världsmästaren och världsettan!

För första gången (?) hade Daniel sex godkända kast och visade verklig styrka genom hela maratontävlingen. För den genomfördes parallellt med den kvinnliga och höll på i nästan två timmar. Daniel tog ledningen med 64.95 i andra omgången, ökade till 67.36 i tredje men utmanades av världsettan Dacres som direkt efter kastade 67.10.
I sista kom så segerkastet då Ståhl vräkte iväg 2 kg-skivan 68.06. Världsklass rakt igenom i en tävling där 65.11 bara räckte till femte plats (trefaldige världsmästaren Robert Harting).
– Det var bra stämning, mycket folk på läktaren och fint väder. Det var första gången jag kastade sex giltiga kast så jag är nöjd, säger Daniel.

”Bra tryck i benen”
Efter 64.44 i Hengelo förra helgen var han inte helt nöjd med tekniken, den fungerade nu.
– Jag hade bra tryck i benen idag. I Hengelo tog jag i lite för mycket med överkroppen och det korrigerade vi till idag.
– Det var lite motvind de tre första omgångarna men sedan blev det nästan vindstilla. Men det är inget jag tänker på, jag försöker bara kasta så långt som möjligt.
Hans fyra bästa tävlingar i sommar är 68.36, 68.11, 68.07 och 68.06. Det är verkligen en ny nivå nu och det resulterade i andra Diamond League-segern, den första var finalen i Bryssel i höstas.

Manliga och kvinnliga diskustävlingen genomfördes parallellt och Daniel vann faktiskt även ”totalt” eftersom kvinnliga vinnaren Sandra Perkovic stannade på 66.79. Foto: Deca Text&Bild

Har slagit alla
– Nu har jag mött alla de bästa och Gudzius och Dacres i de två senaste tävlingarna. Det viktigaste är att placera sig bra i Diamond League och få poäng så att kommer med till finalen i september, säger Daniel.
De möjligheterna känns synnerligen goda!
Det var i princip ingenting han var missnöjd med denna sköna kväll, jo en detalj.
– Jag tycker att det är lite synd att manliga och kvinnliga tävlingen avgörs samtidigt för det blir väldigt långa tävlingar. Men det är väl bra att träna på det ibland, det blir som ett mästerskapskval med lång tid mellan kasten, säger Daniel som vann även totalt eftersom damvinnaren Sandra Perkovic kastade 66.79.

Bauhaus-galan nästa
Nästa tävling är Diamond League-galan i Stockholm på söndag, Bauhaus-galan. Den ser han fram emot.
– Det är riktigt kul att kasta inför hemmapubliken. Där är målet 70 meter. Men jag ska i alla fall göra minst 68.41, för det var vad Ricky Bruch kastade 1972! säger Daniel och skrattar.
Hemresan till Stockholm sker redan torsdag kväll då han åker med pappa Janne och Spårvägen-ledaren Åke Ruus. Sedan väntar två träningspass under fredagen för att formtoppen inte ska komma förtidigt. Den ska infalla lagom till VM i London i augusti.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen