59:e årgången av Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten. Foto: Jonas Hedman

Årsboken FRIIDROTT 2019 – ett måste för alla som gillar friidrott

2018 var ett fantastiskt friidrottsår med EM i Berlin och inne-VM i Birmingham som resulterade i härliga svenska medaljer – Armand Duplantis fantastiska guld i stav och Daniel Ståhls silver i diskus. Om detta och alla andra höjdpunkter kan man läsa i årsboken FRIIDROTT 2019 (TextoGraf Förlag) vars 59:e årgång summerar friidrottsåret på 408 sidor.

Ett historiskt ögonblick var det som ägde rum på Olympiastadion i Berlin den 12 augusti då 18-årige Armand ”Mondo” Duplantis satte tre juniorvärldsrekord i stav på väg mot EM-titeln på fantastiska 6,05. Resultatet placerade honom tvåa genom tiderna utomhus och är en av de främsta svenska prestationerna någonsin.
Armand vann bland mycket annat även junior-VM i Tammerfors och sin första Diamond League-seger då han inför en begeistrad hemmapublik på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion besegrade världsmästaren Sam Kendricks.

Världsårsbästa för tredje året i rad
Vår diskusstjärna Daniel Ståhl fortsatte att prestera på högsta nivå och tog EM-silver. Det följde han upp med att sätta världsårsbästa för tredje året i rad – 69,72 – på SM i Eskilstuna. Lägg till det 800 m-löparen Andreas Kramer som också tog EM-silver och förbättrade sitt eget svenska rekord till 1.45,03.

Två fantastiska världsrekord
För årets främsta friidrottsprestation alla kategorier stod maratonlöparen Eliud Kipchoge när han i Berlin Marathon i september åstadkom den största världsrekordförbättringen på 51 år. Han sänkte rekordet med över minuten till 2.01.39.
Samma dag förbättrades ett annat fantastiskt rekord då Frankrikes Kevin Mayer noterade 9.126 poäng i tiokamp i Talance. En förbättring med hela 81 poäng. Ett lysande världsrekord satte även Kenyas Beatrice Chepkoech med 8.44,32 på 3000 m hinder – en förbättring med hela åtta sekunder.
I FRIIDROTT 2019 finns allt om våra bästa friidrottare, alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat ett dramatiskt avgörande i Finnkampen, svensk dubbelseger i både Nordenkampen inomhus och mångkampslandskampen mot Estland och Finland.
Läs mer och beställ årsboken FRIIDROTT 2019 på textograf.com

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen