59:e årgången av Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten. Foto: Jonas Hedman

Årsboken FRIIDROTT 2019 – ett måste för alla som gillar friidrott

2018 var ett fantastiskt friidrottsår med EM i Berlin och inne-VM i Birmingham som resulterade i härliga svenska medaljer – Armand Duplantis fantastiska guld i stav och Daniel Ståhls silver i diskus. Om detta och alla andra höjdpunkter kan man läsa i årsboken FRIIDROTT 2019 (TextoGraf Förlag) vars 59:e årgång summerar friidrottsåret på 408 sidor.

Ett historiskt ögonblick var det som ägde rum på Olympiastadion i Berlin den 12 augusti då 18-årige Armand ”Mondo” Duplantis satte tre juniorvärldsrekord i stav på väg mot EM-titeln på fantastiska 6,05. Resultatet placerade honom tvåa genom tiderna utomhus och är en av de främsta svenska prestationerna någonsin.
Armand vann bland mycket annat även junior-VM i Tammerfors och sin första Diamond League-seger då han inför en begeistrad hemmapublik på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion besegrade världsmästaren Sam Kendricks.

Världsårsbästa för tredje året i rad
Vår diskusstjärna Daniel Ståhl fortsatte att prestera på högsta nivå och tog EM-silver. Det följde han upp med att sätta världsårsbästa för tredje året i rad – 69,72 – på SM i Eskilstuna. Lägg till det 800 m-löparen Andreas Kramer som också tog EM-silver och förbättrade sitt eget svenska rekord till 1.45,03.

Två fantastiska världsrekord
För årets främsta friidrottsprestation alla kategorier stod maratonlöparen Eliud Kipchoge när han i Berlin Marathon i september åstadkom den största världsrekordförbättringen på 51 år. Han sänkte rekordet med över minuten till 2.01.39.
Samma dag förbättrades ett annat fantastiskt rekord då Frankrikes Kevin Mayer noterade 9.126 poäng i tiokamp i Talance. En förbättring med hela 81 poäng. Ett lysande världsrekord satte även Kenyas Beatrice Chepkoech med 8.44,32 på 3000 m hinder – en förbättring med hela åtta sekunder.
I FRIIDROTT 2019 finns allt om våra bästa friidrottare, alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat ett dramatiskt avgörande i Finnkampen, svensk dubbelseger i både Nordenkampen inomhus och mångkampslandskampen mot Estland och Finland.
Läs mer och beställ årsboken FRIIDROTT 2019 på textograf.com

About Jonas Hedman

Frilansskribent, redaktör, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Redaktör för årsboken FRIIDROTT och friidrottaren.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.