Tredje bästa resultatet i karriären. Foto: Jonas Hedman

Bästa säsongsöppningen någonsin av Gabriel Wallin hemma i Södertälje!

Södertälje IF:s spjutkastare Gabriel Wallin fyllde 35 år i höstas men formen är det inget fel på. Hemma på Idrottsparken i Södertälje firade han nationaldagen med att vinna på 82.01 – hans bästa säsongsöppning någonsin och det tredje längsta han kastat. Till VM-kvalgränsen fattades mindre än metern.

Efter fem kast i intervallet 72-76 meter kom träffen i sista omgången. Spjutet tycktes aldrig vilja trilla ner och armen for upp i luften!
– Verkligen kul att få till det här på hemmaplan! Jag kände redan på uppvärmningen att jag hade power i kroppen och så de här utmärkta förhållandena! säger Gabriel som hade serien 76.08, 74.84, 76.06, 72.68, 76.73 och 82.01. Resultatet var en enda centimeter från Kim Ambs svenska årsbästa noterat i Lettland i lördags.
Det var en hård rak medvind som verkligen bar spjutet.
– Jag tränar alltid här men har av någon anledning aldrig kastat riktigt bra. De långa träningskasten har jag gjort på Källbrinks kastplan i Huddinge.

Det handlar om rytm och avstånd
Gabriel satte sitt personligare rekord i Hässelby i juni 2013 och näst längsta är de 82.81 han gjorde för ett knappt år sedan.
– Den här vinden påminde mycket om när jag kastade 82.81 i Saarijärvi förra sommaren. Ju mer medvind desto bättre. Eftersom det var första tävlingen nu så tog det ett tag innan jag fick till ansatsen, det handlar om att hitta rytm och lagom avstånd till linjen. Man ska känna att man måste tvärstanna, det är det man vill för att få till ett så bra utkast som möjligt. I de första kasten kom jag för långt ifrån och då sträcker man sig efter linjen och då blir det inte bra, säger Gabriel.
– Jag kastade uruselt på träningen i torsdags så jag tog fyra dagars vila. När det gäller den fysiska träningen så har den gått bra till och från. I vissa övningar försöker jag bara hålla en hygglig nivå för numera är jag inte lika explosiv och spänstig.

Personligt rekord i bänkpress
Trots allt har Gabriel satt en del personliga rekord under våren.
– Jag är långt mina pers i de flesta styrkeövningarna men tog 155 kg i bänkpress och det är det bästa jag gjort. Jag kör också en medicinbollsövning där man kastar från ryggliggande och där har jag satt personbästa några gånger under våren och det är bra för självförtroendet.
– Jag tränar på som tidigare, lite mindre mängd och lite mer kvalitet i alla övningar. Det krävs också ett finlir med kastningen för att få det att fungera. På träningslägret i Spanien i våras körde vi två dagars vila mellan kastpassen men det var för lite, armen återhämtade sig inte. Så nu kör jag tre dagar mellan kstpassen och vilade fyra dagar inför dagens tävling.
Det är 15 år sedan Gabriel tog sin första SM-medalj och debuterade i Finnkampen men än ser han inte slutet på karriären.
– Jag tar ett år i taget, efter höga 82 meter i Finland förra året tänkte jag att jag kan ju fortfarande.
Bakom Gabriels vinnarkast 82.01 slutade Jiannis Smalios tvåa på 76.87 och Theodor Thor trea på 66.86.
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilken träff av Gabriel i Finland – 82.81!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen