Närmast väntar inne-SM i femkamp i Uddevalla på söndag. Foto: Deca Text&Bild

Bianca Salming är på väg mot inne-EM i femkamp

I lördags gjorde JVM-fyran i mångkamp, Bianca Salming, 18, årets första femkamp då hon i Tallinn noterade 4338 poäng vilket är personbästa med hela 195 p. Det kan mycket väl räcka till EM-start i Belgrad men hon gör ändå en ny femkamp redan på söndag då ISM avgörs i Uddevalla.

Biancas serie förde upp henne till sjätte plats på den svenska genom-tiderna-listan och visar att hon verkligen höjt sig en nivå jämfört med i somras. Serien innehöll en härlig träff i höjd med 1.86 men också en miss i kula (12.30). I övriga grenar låg hon runt sina respektive personliga rekord.
Serien: 60 m häck 8.88, höjd 1.86, kula 12.30, längd 5.81, 800 m 2:16.20.
På häck var hon 0.02 från det färska personliga rekordet, i höjd fick hon på en härlig träff och hoppade tre centimeter högre totalperset noterat i JVM-sjukampen i somras, i kula blev det inte längre än 12.30 (utomhusperset är 14.07), i längd tangerade hon totalperset 5.81 (också det från JVM) och på 800 m sänkte hon totalperset med 1,5 sekund till 2:16.20.

Höjd bästa grenen
– Höjd är jag mest nöjd med men eftersom det var innepers med sex centimeter och tre centimeter högre än vad jag hoppat utomhus. Men jag är också glad över att det var stabilt på häck. Att sätta pers på 800 m kändes också bra, inte minst för att jag drog hela loppet och vann, säger Bianca. 
– Jag gick in på 1.71 i höjd och var felfri till och med 1.80, sedan 1.83 i sista och 1.86 i andra. Jag testade 1.89 och var uppe med kroppen även om jag inte var jättenära att klara, men det kändes bra att känna på höjden.
– Kulan stämde inte alls. Jag har haft lite problem med fingrarna och inte kunnat trycka till som jag vill i utstöten och det har varit en del andra grejer också. Jag vet att jag kan stöta långt och det gör också att det blir lite mer mental press i den grenen.

Mötte juniorvärldsrekordhållerskan
Det var i Tallinn för ett år sedan som Bianca gjorde sin första mångkamp med seniorredskap och det slutade med 4097 poäng. Denna gång fick hon möta Ukrainas Alina Sjuch som nyligen överträffade Carolina Klüfts juniorvärldsrekord med 25 p genom att göra 4500 p. Alina slog Bianca med lite drygt 200 p i Tallinn och var åter över Carros gamla rekord (4542 i Tallinn). Man noterar att Bianca och Alina har ganska lika profiler som mångkampare där Alina är bättre i längd och höjd, men det skiljer inte så speciellt mycket annat än i längd (45 cm).
– Det var jättekul att möta Alina! Hon är ganska blyg och pratar inte så bra engelska men efter 800 m fick vi lite kontakt, säger Bianca som tog en grenseger, 800 m, där hon drog från start till mål med Alina i rygg hela vägen. I mål var hon en dryg halvsekund efter.

Från Täby till Tureberg
Bianca fyllde 18 år i november och har till den här säsong bytt från moderklubben Täby IS till Turebergs FK där hon tränar vidare för Vlado Petrovic. Efter fjärdeplatsen på JVM i Polen i somras då hon bara var 41 poäng från bronset i sjukamp har träning gått bra under hösten och vintern.
– Jag tränar mestadels i nya Sollentunahallen som är som mitt andra hem! Vi har fokuserat på att öka snabbheten så det har blivit mycket explosiva saker och en hel del sprintteknik. Fysiskt är jag bättre än förra året och det känns som att jag har förbättrat min kapacitet i alla grenar, säger Bianca.

Två femkamper på en vecka
Redan på söndag väntar nästa femkamp och det är ISM i Uddevalla. Bianca vann SM-titlarna i mångkamp både ute och inne 2016 och är således titelförsvarare.
– Tidigare var målet att vinna men nu vill jag också göra riktigt bra resultat för att kvala in till inne-EM. Det åtta bästa utomhus i sjukamp från i somras är klara och så de åtta bästa i femkampsstatistiken i vinter och där ligger jag fyra. Men det kan dyka upp flera som inte tävlat än så det är svårt att veta hur långt mina 4338 kommer att räcka. Därför ska jag försöka förbättra mig ytterligare på söndag, säger Bianca.
Men är det inte tufft att göra två femkamper inom åtta dagar?
– Jag älskar att träna och att träna mycket så jag tror inte att det ska vara några problem med återhämtningen. Femkampen genomförs ju också på en dag till skillnad mot sjukampen går över två dagar och är tuffare.
Efter mångkamps-SM väntar JSM där det blir flera starter.
– Höjd, kula och häck är ganska givna men jag vill också testa 400 m! Vi får se vilka grenar det blir. Om jag kvalar in till inne-EM så blir det inget Inne-SM i Växjö eftersom det går helgen före.

Guld är målet
2017 års stora mål är annars junior-EM i italienska Grossetto i slutet på juli. Bianca mästerskapsdebuterade med en sjundeplats på ungdoms-VM i Colombia 2015, var som sagt JVM-fyra i fjol och vad är målet nu?
– I sommar vill jag vinna! Det känns som att det borde kunna gå!
Men först blir det förhoppningsvis seniormästerskapsdebut i Belgrad första helgen i mars.
/Jonas Hedman

Den svenska genom-tiderna-listan i femkamp inomhus

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen