Jonas Buud är regerande världsmästare på 100 km från 2015.

Blir det en ny VM-medalj för Jonas Buud på söndag?

Den 27 november är det dags för Ultra-VM på 100 km väg som arrangeras i spanska Los Alcazares och Sverige är dubbel titelförsvarare på herrsidan – individuellt genom Jonas Buud och i lag. Sverige har ett bra lag och möjligheten till ny medalj finns där Jonas, fjolårssexan Fritjof Fagerlund, Rånäs, och årets SM-vinnare André Rangelind, IF Göta, framstår som de starkaste.

Jonas satte i Holland för ett drygt år sedan svenskt rekord med 6:22:44 och vann då med hela 13 minuter men denna gång lär det bli tuffare eftersom Sydafrika har ett bra lag. Jonas har under 2016 störts av problem med bland annat en vad men de 2:29 han gjorde i Frankfurt Marathon för en dryg månad sedan var positivt inför loppet på söndag.
I VM i Winschoten 2015 sänkte Fritjof sitt personliga rekord med nästan en kvart till 6:42:51 vilket placerar honom tvåa på den svenska genom-tiderna-listan. Han var med i VM i ultratrail så sent som i slutet på oktober och har sedan dess också hunnit med en förkylning som förhoppningsvis inte tagit för mycket på krafterna.

Vad kan André göra?
André Rangelind, IF Göta, vann i somras SM i Norrköping på 6:51:27 vilket placerar honom fyra i den svenska genom-tiderna-statistiken och med veckor på upp till 25 mil under hösten ska det bli mycket spännande att följa honom på söndag!
Elov Olsson, Ockelbo SK, är fjärde man i laget och i lagtävlingen räknas de tre bästa.
Tyvärr har fjorårets VM-tvåa Kajsa Berg, Huddinge, och VM-sjua Stina Svensson, Fredrikshof, tvingats ställa in på grund av skador och därmed blir det inget svenskt lag. Till start kommer Frida Södermark, Tjalve, och Sophia Sundberg, Ekerö Runners.

Knixig bana
I Spanien handlar det om ett 10 km-varv som löps tio gånger och det innehåller flera 180-graderskurvor och även några små backar vilket kan innebära att banan inte är så snabb. För att göra 6:40 behöver man springa på 4:00 per kilometer och det är ett något som inte bara Jonas har kapacitet för utan även Fritjof och André. Då handlar det om att gå ut i en fart just under fyra minuter för att ha lite marginal till slutdelen av loppet.
När det gäller Frida och Sophia har båda kapacitet att springa under åtta timmar.
/Jonas Hedman

Läs även:
Fritjof Fagerlund har siktet inställt på drömgränsen
Så laddar André Rangelind för 100 km-VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen