SM-guld nr 10+ för Charlotta Fougberg medan Linnea Sennström, t v, tog sin första SM-medalj (silver). Bronset tog Umeås Charlotte Andersson. Foto: Jonas Hedman

Charlotta Fougberg är tillbaka – SM-guld i halvmaraton

Nio månader efter VM-maran i Doha var Ullevis Charlotta Fougberg tillbaka på tävlingsbanan och försvarade i Anderstorp sitt SM-guld i halvmaraton. Detta tack vare 1:16:51 som innebar en segermarginal på 16 sekunder. Silvret till Linnéa Sennström, Hässelby, på 1:17:07 och bronset till Charlotte Andersson, Umeå, 1:17:20.

Blåsigt och bara 14 grader var tuffa förutsättningar på Anderstorps Motorstadion där man löpte drygt fem varv på den 3.9 km långa banan för att få ihop 21.1 km. Sex tjejer bildade tätklunga efter en mil – Ullevis Charlotta Fougberg, Umeås Charlotte Andersson, Hässelbys Linnéa Sennström, Terrible Tuesdays Sara Svensk, Örebros Liduina van Sitteren och Runacademys Johanna Bäcklund.
Klungan höll ihop förbi den sista varvningen med 3.9 km kvar där unga Linnéa Sennström var mest offensiv och drog ut fältet. Charlotta Fougberg gick med och de två lösgjorde sig från övriga. Med 2.5 km kvar tryckte Charlotta till ordentligt, blev ensam och vann till slut med 16 sekunder.

”Härligt att få tävla igen!”
Med försvarad SM-titel i första tävlingen på nio månader så var Charlotta Fougberg förstås glad.
– Jag är otroligt nöjd! Och väldigt kul att få tävla för första gången på tio månader. Det är lite tråkigt när det inte kan bli fart i det här vädret, men det är ju lika för alla. Det var motvind och sidvind men också tacksamt med medvind på den långa 1 km-rakan, säger Charlotta.
– Kilometertiderna varierade mellan 3:31 och 3:41 och sedan hade jag 3:17 på slutkilometern.
– I våras var jag redo att attackera OS-kvalgränsen i maraton i Rotterdam då allt stängdes ner på grund av Corona-viruset. Hade jag fått chansen så tror jag att jag fixat tiden, säger Charlotte.
– Jag har känt av en hälsena och valde att reparera kroppen i våras med stötvågsbehandling. Därefter har träningen stegrats successivt och det har gått bra, inga bakslag. Men det är tufft med stötvågsbehandling.
– Nu får vi se hur kroppen reagerar efter det här men det borde inte vara några problem tror jag. Det kan bli SM i Uppsala men inget är bestämt.

Linnéa – loppets överraskning
Linnéa Sennström höll undan för Charlotte Andersson och Johanna Bäcklund och tog silver på 1:17:07.
– Mitt mål var att komma topp-6 så jag är jättenöjd. Jag hoppades också på pers – i våras gjorde jag 1:18:33 – och det lyckades också. Före loppet tänkte jag att jag inte skulle dra i vinden, men ingen ville hålla fart och jag ville inte att det skulle bli en snabb avslutning så jag försökte hålla jämn fart. Men jag trodde att de andra skulle dra iväg på slutet, säger Linnea.
– Jag förstod att jag och Charlotta fick lucka bakåt men vågade knappt vända på huvudet. Jag såg lite i kurvorna men var rädd att de skulle komma ikapp, det är nästan lättare att bara titta rakt fram trycka på.
– Idag fick jag ut allt, det var en bra dag!
Fem tjejer tog sig under 1:18 vilket var en helt okej toppbredd i de svårlöpta förhållandena.
Så gick det i herrloppet

Resultat SM Halvmaraton, Anderstorp 29/7 2020
Kvinnor
1) Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 1:16:51
2) Linnéa Sennström, Hässelby SK, 1:17:07 (personligt rekord)
3) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 1:17:20
4) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 1:17:23
5) Liduina van Sitteren, Örebro AIK, 1:17:46 (pers)
6) Sara Svensk, Terrible Tuesdays TC, 1:18:05 (pers)
7) Sara Trané, Fredrikshofs FIF, 1:19:51
8) Malin Strand, Sävedalens AIK, 1:20:03

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen