Foto: Deca Text&Bild

Irene flyttar och byter tränare

Malmö AI:s sprinter Irene Ekelund, 19, missade i princip hela sommarsäsongen 2015 på grund av en muskelbristning i låret. Men i vintras var hon tillbaka och vann bland annat Nordenkampen i Växjö där hon noterade 23.64 på 200 m. I sommar är det stora målet junior-VM i Polen i juli men även EM i Amsterdam som starter den 6 juli. I sommar blir det också förändringar i och med att hon flyttar från Karlstad till Sollentuna och byter tränare.
– Irene kommer att få Sollentunavallen som ny hemmaplan och Are Möller blir hennes nya tränare. Han har en ganska liten sprintgrupp i Turebergs FK som Irene kommer att ingå i tillsammans med bland annat sin pojkvän Giovanni Inostroza och Gustav Kjell som förra sommaren ingick i det svenska JEM-guldlaget på 4×100 m. Något klubbyte är dock inte aktuellt i nuläget, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Irene har bott i Karlstad länge men moderklubben är Kils AIK. Hösten 2013 bytte hon under uppmärksammade former till Malmö AI istället för Karlstad-klubben IF Göta som är en av landets bästa. Sedan juli 2014 tränas hon av Niclas Broström efter att tidigare haft Lasse Eriksson i Kils AIK. Anledningen till flytten till huvudstadsområdet är flera, bland annat för att hennes föräldrar flyttar till Portugal för att jobba.
Irene har i sommar sprungit 200 m på 23.70 vilket var i Skara i söndags. Det är tre tiondelar under JVM-kvalgränsen och en tiondel över EM-kravet där kvalperioden löper till på söndag 26 juni. Tanken är också att hon ska ingå i det svenska 4×100-laget i Amsterdam. Irene missade JEM i Eskilstuna i fjol men har fina meriter från tidigare juniormästerskap. På JVM i Eugene, Oregon, för två år sedan tog hon silver på 200 m på 22.97w och var femma på 100 m och i UVM 2013 vann hon 200 m på det gällande personliga rekordet 22.92 som placerar henne tvåa på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer.
Närmast tävlar Irene i Sollentuna GP på tisdag 28 juni.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen