Svenskt rekord nummer åtta för Andreas Almgren och det första på 10 km väg. Foto: Deca Text&Bild

SM: Andreas Almgren krossade mästerskapsrekordet

Manliga 1500 m-finalen på Friidrotts-SM i Söderhamn blev det toppmässigt bästa genom tiderna med tre man under 3:37.1. Andreas Almgren sänkte mästerskapsrekordet med över sex sekunder och var med 3:34.55 bara 2.5 sekunder från sitt eget svenska rekord. Även den kvinnliga finalen gick snabbt där Hanna Hermansson bara var en dryg sekund från Malin Ewerlöfs mästerskapsrekord.

Inför 1500 m-finalen hade Emil Danielsson, Andreas Almgren och Samuel Pihlström bestämt sig för att hjälpas åt med dragjobbet för att springa riktigt fort. Och vilket strålande samarbete.
Samuel drog första varvet på 58.7 med Emil, Andreas och junioren Jonatan Grahn närmast bakom. Emil tog över taktpinnen precis efter första varvet och körde andra på 56.4 (1:55.1 på 800 m) innan Almgren tog över.

Lysande avslutning
Andreas drog det kritiska tredjevarvet på 57.8 (2:52.98 på 1200 m ) och då hade Samuel släppt och Jonatan var trea i rygg på Danielsson.
In i sista kurvan släppte Jonatan men Emil bet sig fast i Andreas rygg hela vägen in på upploppet där publiken verkligen hördes. Andreas höll hela vägen och vann med sju tiondelar på 3:34.55. Därmed krossades Kalle Berglunds fyra år gamla mästerskapsrekord med över sex sekunder.
Emil förbättrade sitt personliga rekord med hela 1.6 sekunder till 3:35.23 och är nu trea genom tiderna i Sverige.

”Jag är extremt nöjd”
Andreas Almgren var mer än nöjd:
– Vi hade pratat ihop oss eftersom bra resultat ger mer rankingpoäng. Så det var bara att köra. Jag är extremt nöjd med mitt lopp. Jag har legat i hårdträning de senaste veckorna och kände mig oväntat fräsch med ett varv kvar, säger Andreas efter att ha sprungit ett ärevarv på upploppet till publikens hörbara glädje.

Svenskt juniorrekord
Blott 19-årige Jonathan Grahn hängde med täten ända in i sista kurvan och nådde till slut målet på 3:37.06. Därmed förbättrade han sitt eget svenska juniorrekord med hela två sekunder och är nu nia genom tiderna i Sverige bland seniorer.
SM-finalen var tidernas bästa där alla tre medaljörerna gick under det gamla mästerskapsrekordet med marginal. Sedan var det ett hopp på hela åtta sekunder till fyran Samuel Pihlström på 3:45.56.

K 1500 m: Hanna vann snabb final
Försöken på fredagen ströks och det blev direktfinal på lördagen. Där hade tjejerna pratat ihop sig för att hjälpas åt med farthållningen och göra tid. Wilma drog första varvet på 68.3 med Yolanda Ngarambe, Hanna Hermansson närmast bakom.
Direkt efter klockringningen tog Yolanda över farthållningen och passerade 800 m på 2:18.09 efter 69.8 på varvet.

Nära mästerskapsrekord
Därefter var det Hannas tur och hon höjde farten och släppte aldrig ledningen. Med 66.8 på tredje varvet blev det lucka bakom tätrtion men Hanna spurtade som vinnare epå 4:10.80 – bara en dryg sekund från Malin Ewerlöfs 25 år gamla mästerskapsrekord på 4:09.65.
– Vi hade bestämt oss för att hjälpas åt och det fungerade bra. Jag är VM-klar så det blir 1500 m i Budapest och före det blir det nog ett 800 m-lopp, säger Hanna som försvarade titeln från Norrköping i fjol och nu har fyra SM-guld på distansen utomhus.
Silvret till Yolanda på årsbästat 4:11.52 och bronset till Wilma på 4:12.51.

Fin debut av Carolina Wikström
Bakom medaljörerna sattes en rad personliga rekord. Bland annat av Upsalas OS-löpare i maraton, Carolina Wikström, som med gjorde sitt livs första 1500 m-lopp och slutade åtta på 4:19.84.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen