Personligt rekord i regn för Daniel Ståhl som inledde OS-sommaren med 69.71. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl fortsatte där han slutade – högsta världsklass i säsongsdebuten

Direkt i säsongsdebutens första kast i Helsingborg slog Daniel Ståhl till med 69.71 – världsårsbästa. Därmed fortsatte världsettan där han slutade i höstas – på högsta nivån. Säsongsdebuten är hans näst bästa i karriären och om två månader är det OS.

Det var soligt och blåste hårt, 8–10 m/s, hela dagen på Hedens IP i Helsingborg – ypperliga förhållanden för diskus. Men regnet hängde i luften och för att slippa det startade diskustävlingen en halvtimme tidigare, klockan 15.20. Men just före start började det regna och den bärande vinden vände, men trots det skickade Daniel iväg 2 kg-skivan 69.71 i regnet. 
Det regnade under första och andra kastet, var uppehåll i tredje och fjärde omgången och duggregnade på slutet. Daniel drog nummer två och tre i buren, hade 67.94 i fjärde och 69.04 i femte innan sista landade på 65-66 meter och då valde han att kliva över.
– Det var bra och kul att vara igång igen, inte som förra året som var så tråkigt. 69 är alltid bra, säger Daniel Ståhl till Friidrottskanalen.

Tog med egen säkerhetsbur
Det blev ett antiklimax efter att ha varit världsrekordvindar till precis före tävlingen. Vinden låg i rätt riktning utifrån ringen på innerplan och det var där man kastade vilket inte är det normala på Heden som har ett stort kastfält med flera ringar att välja på beroende på hur det blåser. Daniels tränare Vésteinn Hafsteinsson hade till och med tagit med sig en egen säkerhetsbur i händelse av att de skulle kasta från ringen inne på idrottsplatsen och den kom alltså till användning. Men det blev i alla fall personbästa i regn för Daniel.

Näst bästa säsongsöppningen
Bara en gång tidigare har Daniel gjort en bättre säsongsstart och det var i Doha 2019. Då hade han alla kasten över 69.54 varav tre över 70 meter med 70.56 i topp och snittade 70.00 på alla sex kasten.
Daniel övertog nu världsårsbästat från Österrikes Lukas Weissheidinger som i Eisenstadt den 18 maj kastade 68.40.

”Järfälla pizzeria”
Daniels humör var det som vanligt inget fel på och när Radiosporten ringde efter tävlingen svarade Daniel skämtsamt ”Järfälla pizzeria”. Nu väntar ett intensivt tävlande där nästa framträdande är på hemmaplan i Växjö på lördag den 29 maj. Därefter Göteborg GP den 2 juni.
I båda tävlingarna är även Simon Pettersson med som också säsongsdebuterade i Helsingborg. Även han övertygade med två kast över 66 och ett över 65 där det längsta mätte 66.18. Det är över OS-kvalgränsen för den redan OS-klare Hässelby-kastaren som har ett personbästa på 67.72 från i fjol.
Resultaten från Helsingborg
/Jonas Hedman

Daniel Ståhls biografi på friidrottsstatistik.se

Simon Petterssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen