Knockout-start i Åbo för Daniel Ståhl med 70.62 i första kastet vilket följdes av en rush ut på gräset till publikens jubel. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl tillbaka över 70 meter – vann inför 10.000 åskådare i Åbo

Det var en revanschfylld Daniel Ståhl som tävlade i Paavo Nurmi Games i Åbo på tisdagen och efter tre raka förluster mot nya stjärnskottet Kristjan Ceh besegrade han nu det slovenska underbarnet med nästan fem meter. Detta efter mäktiga 70.62 direkt i första kastet.

Daniel sprang ut ur buren i glädje och det jublades högt bland de 10.500 åskådarna på den i stort sett slutsålda Paavo Nurmi-stadion. Han följde upp med två övertrampskast varav det ena var kring 68 meter följt av 67.75 och 64.55 innan ytterligare ett ogiltig på 68 meter avslutade tävlingen. Detta på ett blåsigt stadion där vinden växlade och ibland kom som fin, bärande motvind från höger.

”Underbar publik”
– Underbart att tävla här, Paavo Nurmi Games är en av världens bästa tävlingar, så välorganiserad. Mitt första kast var det bästa rytmiskt och explosivt. Härligt att springa ärevarv inför den här publiken, sa Daniel.
Tvåaa blev Andrius Gudzius på 68.09 och Kristjan Ceh ”bara” trea efter att bara ha åstadkommit ett enda godkänt kast på 64.69 efter fem omgångar. Med 67.76 i sista slog han OS-trean Weisshaidinger med en dryg halvmeter med Simon Pettersson som femma på 65.14.

Från ö till elbil
När manlig diskus återkom till Paavo Nurmi Games 2019 så var förstapriset till den som överträffade det längsta något kastat på finsk mark i diskus eller spjut en ö i Åbo skärgård. Det slutade med tre kryss för Daniel som blev utan resultat. Men han vann nu för tredje gången i sitt andra hemland där hans mamma Taina är uppväxt och där mormor Leila fortfarande bor. Och Daniels 70.76 vara bara 22 centimeter från Finlands all-comers record (70.98) noterat på Helsingfors Olympiastadion1980.
Specialpriset var denna gång en elbil men det gällde bara den spjutkastare som överträffade det finska rekordet på 93.09. Det gjorde ingen men det blev ändå en riktigt bra tävling som vanns av Finlands Oliver Helander på personliga rekordet 89.83 och med Neeraj Chopra tvåa på indiska rekordet 89.30.

Sextonde 70 m-kastet
Daniel gör nu sitt femte år som 70 m-kastare och har nu nio tävlingar över drömgränsen och totalt 16 kast. Han nådde inte riktigt fram till Cehs världsårsbästa på 71.27 men segern och 70 m-kastet var viktigt inför VM i USA som inleds om en månad.
Nästa tävling för Daniel är Kuortane på lördag där han i fjol vann på 70.55. Då hänger hans svenska rekord på 71.86 löst.

Vidar fixade VM-kravet
Av övriga svenskar som tävlade i Åbo märks Vidar Johansson som slutade fyra på 3000 m hinder på 8:19.57 i vad som var hans näst snabbaste lopp bakom fjolårsperset 8:18.31. Därmed underskred han kvalgränsen till VM i Eugene med 2,5 sekunder.
På 800 m gjorde Andreas Kramer sommarens andra och karriärens tredje tid under 1:45 då han slutade femma på 1:44.75, mindre än tre tiondelar från sitt svenska rekord.
I höjd förbättrade Maja Nilsson sitt svenska årsbästa med en centimeter till 1.92 vilket räckte till sjätte plats.

/Jonas Hedman

Resultaten

Daniel Ståhls samtliga 70 m-kast finns på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen