Sommarens sjätte 19 m-tävling för Fanny Roos resulterade i karriärens hittills bästa Diamond League-placering för Fanny Roos. Foto: Deca Text&Bild

Fanny Roos hittills bästa – tvåa i Diamond League

OS-sjuan Fanny Roos gjorde på tisdagseftermiddagen i Budapest sin andra Diamond League-start efter OS och slutade fin tvåa på 19.01. Det är karriärens hittills bästa DL-placering. Simon Pettersson slutade fyra i diskus på 64.04.

Continental Tour-galan i Budapest innehöll två nya grenar med Diamond League-status och i kula levererade Fanny tre av fyra godkända stötar över 18.80 i de inledande omgångarna. Hon låg tvåa efter fem omgångar bakom USA:s Maggie Ewen, 19.22, och Portugals Auriol Dongmo, 19.35 när det var dags för avgörandet i Final 3.
Ewen stötte 18.38, Fanny ökade till 19.01 och Dongmo till 19.35. Därmed blev det en meriterande andraplats för Fanny som gjorde sin sjätte tävling över nitton meter och bara var 33 centimeter från sitt två månader gamla svenska rekord.
Serie: 18.82, 18.85, x, 18.65, 18.92 och 19.01.

Lysande resultatnivå
Fanny har tidigare som bäst varit trea i Diamond League vid tre tillfällen – i Oslo och Lausanne 2019 och i Bern så sent som i lördags då hon stötte 18.81. Detta var alltså hennes andra topp-3-placering på fyra dagar. Den här säsongen har hon placeringsraden 5-5-3-2 i Diamond League när bara finalen återstår.
Riktigt kul att Fanny bibehåller den höga fina nivån kring 19 meter som hon haft hela sommaren. I Tokyo-OS slutade hon sjua på 18.91 och har hittills den här sommaren gjort 13 tävlingar och stött 18.75 eller längre i tio av dem varav sex över nitton meter. Det hittills bästa är 19.34 i Tjeckien i mitten på juni vilket placerar henne nia i världsstatistiken.

Simon tangerade sin bästa DL-placering
Det var två utlokaliserade Diamond League-grenar i Budapest där manlig diskus var den andra. OS-mästaren Daniel Ståhl stod över tävlingen eftersom ett intensivt tävlande väntar de närmaste veckorna men på plats var OS-silvermedaljören Simon Pettersson.
Han slutade fyra på 64.26 efter att ha varit 55 centimeter från att nå Final 3 vilket hade inneburit ytterligare ett kast. Vann gjorde Storbritanniens Lawrence Okoye på 66.89 före OS-trean Lukas Weisshaidinger, 65.14, och Sloveniens Kristjan Ceh, 64.81.

På väg mot Diamond League-final
Att Simon är bäst när det gäller vittnar hans fyra mästerskapsfinaler på lika många försök på. I Diamond League har han haft svårt att komma in eftersom det normalt bara är åtta med men efter OS-silvret har det blivit ändring på det.
DL-starten i Budapest var hans blott femte och tillsammans med Stockholm i juli hans bästa placering. De tidigare är sjua i Stockholm 2018 och åtta 2019 samt femma i Oslo i juni.
Diskustävlingen i Budapest låg i förtävlingarna och genomfördes på en grusplan utanför Budapest utan publik. Och kanske mest märkligt – utan prispengar. Detta efter att DL-tävlingen som skulle gått i Kina ställts in på grund av pandemin och grenarna fördelats på ett antal andra mindre galor.

Friidrotts-SM i Borås nästa
Närmast för Fanny och Simon – och Daniel Ståhl – väntar Friidrotts-SM i Borås 27–29 augusti. Därefter DL-galan i Bryssel 1 september för Simon och Daniel innan alla tre tävlar i Diamond League-finalen i Zürich 8–9 september.
/Jonas Hedman

Resultat
K Kula
M Diskus

Läs även:
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Årets sjätte svenska rekord Fanny Roos

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen