Foto: Deca Text&Bild

Fanny Roos mot svenskt rekord i Bottnaryd i helgen

Kommande lördag-söndag arrangeras den internationella tävlingen Bottnarydskastet i orten som ligger 2,5 mil väster om Jönköping och har 700 invånare. I fjol sattes det två svenska rekord och det kan mycket väl bli nya rekord denna gång eftersom såväl Fanny Roos (kula) och Ida Storm (slägga) är med.

21-åriga Ljungby-tjejen Fanny Roos är ett av svensk friidrotts klarast lysande stjärnor i kast. På söndag gör hon återigen en attack mot det svenska rekordet som hålls av Helena Engman på 18.17. För några veckor var det nära för Fanny då hon i finska Karis stötte 18.16 och var en ynka centimeter från rekordet. Vid senvinterns inomhus-EM i Belgrad stötte Fanny 18.13 och tangerade då Helenas svenska inomhusrekord. Det innebar en fjärdeplats som är den bästa seniorplacering en kvinnlig svensk kulstöterska någonsin nått i ett internationellt mästerskap.

Fin utvecklingskurva
Fanny är uppväxt i småländska Ryssby och började sin friidrottsbana i Ljungby men tävlar numera för Athletics 24seven i Växjö. När hon kom in på friidrottsgymnasiet fick hon Per Karlsson som tränare och resultatnivån ökade kontinuerligt. Sedan i höstas tränar hon med Islands-födde Vésteinn Hafsteinsson och hennes resultatmässiga utveckling går fortsatt stadigt uppåt.
I Bottnaryds Folksam Challenge-tävling ställs hon mot övrig svensk och dansk elit men hennes svåraste utmanare blir Viktorija Kolb. Den 24-åriga vitryskan satte i slutet av maj nytt personbästa med 17.71 och kapacitet finns för att närma sig 18-meterslinjen.
Det kan dock bli svensk rekord redan ikväll eftersom Fanny tävlar på Sollentuna GP.

Når Simon Pettersson VM-kvalgränsen?
I fjol sattes det svenskt rekord båda dagarna i Bottnarydskastet. MAI:s Jakob Gardenkrans noterade svenskt juniorrekord i diskus med 62.58 på lördagen och dagen efter förbättrade Tracey Andersson sitt svenska seniorrekord i slägga till 70.99. Det kan mycket väl bli dubbla svenska rekord även denna gång. Förutom Fanny Roos i kula är kvinnlig slägga med färska svenska rekordhållerskan (71.52) och VM-klara Ida Storm den gren där ett rekord ligger närmast.
I övrigt finns manliga Sverige-ettan i slägga med, IF Götas Oscar Vestlund, Sverige-trean i spjut, Thorengruppens Jiannis Smalios, och diskuskastarna Niklas Arrhenius, Spårvägen och Simon Pettersson, Upsala, som i år varit just över respektive just under VM-kvalgränsen 65.00.

Ragnar behärskar alla släggvikter
Anmäld är också 17-årige släggkastaren Ragnar Carlsson från Falun. Han har noterat Sverige-bästa genom tiderna i år med 82.39 (5 kg-släggan) i P17. Ragnar kastar med P19-redskapet (6 kg) i Bottnaryd som förberedelse inför junior-EM i Italien i slutet på juli. Hans personliga rekord med ”sexan” är 73.43. Med seniorsläggan har han som bäst gjort 66.60 vilket var i Växjö i tisdags, även det det längsta en P17-kille gjort med 7.26 kg-släggan.
/Jonas Hedman

Allt om Bottnarydskastet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen