Wilma Murto satte 2016 det ännu gällande juniorvärldsrekordet med 4.71. Nu är hon europamästare. Foto: Deca Text&Bild

Första finska EM-guldet för kvinnor på 28 år – magisk hoppning av Wilma Murto

Stavfinalen på EM i München blev riktigt spännande där Finlands Wilma Murto chockade med att sätta TRE finska rekord och till slut ta guldet. Detta efter att ha förbättrat sitt finska rekord med hela 13 centimeter till 4.85. Det innebar tangerat mästerskapsrekord och Finlands första kvinnliga EM-guld i friidrott sedan Helsingfors 1994.

– Jag är så lycklig! Efter VM i Eugene kände jag att det fanns så mycket mer och idag fick jag ut det. Underbart, sa Wilma.
Hon kunde knappt tro att det var sant och när hon stod där insvept i den finska flaggan med tårarna rinnande nedför kinderna.

Stefanidi kopplade greppet
Det var 2016 års OS-vinnare och regerande mästarinnan Ekaterini Stefanidi som kopplade greppet i finalen genom att ta 4.40, 4.65, 4.70 och 4.75 i första försöket. Sloveniens Tina Sutej hade en rivning så långt och Wilma Murto likaså. Och finskan rev även första på 4.70.

Första stavmedaljen någonsin
Men sedan vände det. Murto tog liksom Stefanidi och Sutej 4.75 direkt i första försöket. Det innebar personligt rekord med två centimeter för Wilma och Finlands första kvinnliga stavmedalj genom tiderna i ett mästerskap. Och första kvinnliga i friidrott överhuvudtaget på 20 år – sedan EM i München 2002.

4.85 – tolva genom tiderna
Ribban höjdes till 4.80 och Wilma tog även den höjden direkt och övertog därmed ledningen. Sutej rev ut sig och Stefanidi rev en gång och sparade de två återstående till 4.85.
Där rev båda i första, Sutej i andra – men Wilma klarade. Tolva genom tiderna och tangering av Stefanidis mästerskapsrekord från Berlin 2018. Och Michael Meijer blev av med sitt nordiska rekord på 4.83 satt 2020.

Femte finska EM-guldet
EM-guldet är Finlands blott femte genom tiderna för kvinnor. De två första kom i Rom 1974 då Riitta Salin vann 400 m och Nina Holmén 3000 m, det tredje i Split 1990 tack vare Päivi Alafrantti i spjut och det fjärde i Helsingfors 1994 då Sari Essayah vann 10 km gång.

Münchens Olympiastadion – magisk finsk mark
Det var på Münchens Olympiastadion som Lasse Virén i OS för 50 år sedan vann både 5000 och 10 000 m inklusive världsrekord på sistnämnda distans trots fall. Och det var på Münchens Olympiastadion som Mikaela Ingberg för 20 år sedan tog den senaste finska EM-medaljen på damsidan med brons i spjut.
Och så Wilmas magiska stavfinal 2022. En oförglömlig finsk friidrottsafton som går till historieböckerna.

/Jonas Hedman

Resultat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen