Marie Kimumba har sänkt sitt personliga rekord på 400 m med två sekunder till 54.09 i år. Foto: Stéven Delahaye

Från ingenstans till landslagsdebut – Marie Kimumba uttagen till Lag-EM Super League

Hon är född i Kongo och friidrottsligt elitfostrad i Kalifornien och Frankrike. Bara 18 månader efter debutloppet på 400 m är Marie Kimumba, 24, uttagen till 4×400-stafetten i Lag-EM Super League i Polen den 9–11 juli. Detta efter en succéfylld sommar där hon sänkt sitt personliga rekord med över två sekunder och med 54.09 är Sverige-fyra – bara fyra tiondelar bakom svenska rekordhållerskan och klubbkamraten Moa Hjelmer.

– Det känns helt fantastiskt! Förbundskapten Karin Torneklint ringde i onsdags, dagen efter min 24-årsdag, och berättade att jag var uttagen. Jag blev jätteöverraskad och otroligt glad, säger Marie.
Hon har aldrig varit med på något mästerskap – inte ens ungdoms-SM – och gjorde sitt första 400 m-lopp i januari 2018 då hon noterade 60.46. Sedan dess har det bara gått fortare och fortare och i franska mästerskapen för en vecka sedan gjorde hon sin hittills bästa tid med 54.09.
Marie har bott i fyra olika länder, talar fem språk och satsar allt på att bli en så bra 400 m-löpare som möjligt i sin nya träningsmiljö i franska Rennes. Men vi tar det från början.

Marie är redo för landslaget och kommer åter tävla för Spårvägen. Foto: Stéven Delahaye

Från Kongo till Ö-vik, Flen, Eskilstuna och Handen
Marie Kimumba föddes i Kongos huvudstad Kinshasa 1995 och när hon var två år flyttade hon med sina föräldrar till Örnsköldsvik följt av två år i Flen och sex år i Eskilstuna. Hon är äldsta syskonet av fem och har tre yngre systrar och en lillebror.
– Det var i Eskilstuna jag som 13-åring började med friidrott. Det var Bengt-Olov Eskilsson i Eskilstuna Friidrott som uppmuntrade mig och jag fastnade för 60, 100 och 200 meter, säger Marie som gjorde 8.22 på 60 m inomhus som 14-åring.
2010 flyttade familjen till Vallavägen i Handen 2,5 mil söder om Stockholm och det dröjde innan hon kom igång med friidrotten igen.
– Det var en stor omställning, pendlandet tog mycket tid och jag prioriterade skolan. Men jag ville så gärna springa igen och skickade ett mejl till Spårvägen och frågade om jag fick träna med dem. Det fick jag och 2012 blev det Spårvägen.
– Jag hade ingen aning om att svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer tävlade för klubben och blev väldigt förvånad den dagen jag såg henne. Det var bara ett stort plus och sedan blev hon europamästare vilket var helt fantastiskt.
– Jag hade dock inte så mycket tid att träna själv de åren men kände att det fanns mer.
I Spårvägen tävlade Marie 2014-2016 och gjorde bland annat 8.14 på 60 m och 13.12 på 100 m plus 12.72 i lite för stark medvind vilket inte vara några märkvärdiga tider för en 21-årig tjej.

Marie tränar sex pass i veckan, 2,5-3 timmar per gång. Foto: Stéven Delahaye

Satsningen startade i Santa Barbara
2016 letade hon efter en amerikansk skola att tävla för och var bland annat i kontakt med UCLA i Los Angeles och en skola Kentucky.
– Men det blev Santa Barbara City College i Kalifornien. Jag flyttade dit i september 2016 med en uttalad målsättning att satsa på 100 och 200 meter. Jag tränade ett år innan första tävlingen som var i januari 2018, säger Marie.
– Jag hade aldrig sprungit 400 m och hatade distansen. Men de saknade en i stafettlaget på 4×400 m så jag ställde upp och på den vägen är det. Nu är 400 m min huvuddistans.
Marie tävlade intensivt på 100, 200, 400 och stafett hela våren 2018 och noterade 12.42/12.20w på 100 m, 24.85 på 200 m och 56.50 på 400 m.
– Jag läste in en treårig examen i psykologi på två år och var sedan inställd på att byta skola för att få bättre möjligheter idrottsligt. Jag hade alternativet att vara kvar i USA eller flytta hem till Sverige men det blev ett tredje.
– Jag följde med min franske pojkvän, som jag träffade i Kalifornien 2016, till Frankrike.

Tränar och studerar i Rennes
Marie hade fått kontakt med en tränare i Rennes, 25 mil sydväst om Paris, och flyttade dit med pojkvännen i september 2018.
– Där läser jag till en Masters-examen i psykologi och räknar med att vara klar 2021. Jag ingår i en träningsgrupp på tiotalet aktiva i klubben Stade Rennais Athletisme som leds av Marc Robert och det fungerar väldigt bra. Jag tränar sex dagar i veckan, 2,5-3 timmar per gång, och allt är väldigt professionellt.
– Jag vill se hur bra jag kan bli och satsar hårt på friidrotten nu. Därför var det extra kul att bli uttagen till landslaget. Jag har bland annat en klubbkamrat som kommer hoppa höjd i Lag-EM för Frankrike, Solene Gicquel som gjort 1.88.

Tillsammans med kamrater i Stade Rennais Athletisme. Foto: Stéven Delahaye

Talar fem språk
Marie föddes i Kongo där man pratar franska så flytten till Frankrike var inte så svår språkligt.
– Vi pratar också ofta engelska hemma och min pappa pratar även swahili så det kan jag också. Plus ett språk som heter lingala, och så svenska och engelska.
– Engelskan var en liten omställning när jag flyttade till USA eftersom de pratar lite annorlunda.  

”Jag älskar att utmana mig själv”
Maries satsning på 400 m inleddes först i januari i år och utvecklingen har verkligen gått snabbt.
– Jag och min tränare är verkligen förvånade över att jag redan nu är nere på låga 54 sekunder. Nu gillar jag verkligen 400 m och älskar att utmana mig själv.
Så här långt i år har Marie gjort elva lopp på 400 m – åtta ute och tre inne – och förbättrat sitt utomhuspers fyra gånger där bästa tiden är 54.09 från försöken i franska mästerskapen den 26 juli. Det ger henne fjärde plats i den svenska årsstatistiken och 40:e plats på genom-tiderna-listan. Eftersom hon är svensk medborgare och inte har dubbelt medborgarskap så är det svenska landslaget hon siktar på.
– Det har varit ett mål länge och det blir verklighet redan nu på Lag-EM. Annars är det Finnkampen på Stockholms Stadion 24–25 augusti jag haft i tankarna.
Marie är enda landslagsdebutanten i svenska truppen och att bli uttagen till landslaget utan att ens ha varit med i ett ungdoms-SM är om inte unikt så väldigt ovanligt.
SM-debuten ser dock ut att dröja till nästa år.
– Jag har en släkting som gifter sig i Stockholm samtidigt som Friidrotts-SM i Karlstad i månadsskiftet augusti-september, säger Marie som sedan den 4 juli åter representerar Spårvägen.
I samband med Lag-EM får hon för första gången på flera år också träffa Moa Hjelmer som springer 400 m både individuellt och i stafett vilket alltså blir i samma lag som Marie.
– Jag vill verkligen satsa på 400 meter och åka hem till Sverige och springa de viktiga tävlingarna, avslutar Marie.
Det känns som att detta bara är början på en spännande löparkarriär.
/Jonas Hedman

Vill du läsa mer om friidrott – beställ årsboken FRIIDROTT 2019

Fakta Marie Kimumba
Född: 30 juli 1995 i Kinshasa, Kongo
Uppväxt: I Örnsköldsvik, Flen, Eskilstuna och Handen
Bor: Rennes, Frankrike
Tränare: Marc Robert
Klubbar: Spårvägens FK och Stade Rennais Athletisme i Frankrike
Personliga rekord:
60 m 7.80  Mayenne, FRA, 23.12.18
100 m 12.42  Santa Barbara, CA, 24.3.18
200 m 24.33  Ivry-sur-Seine, FRA, 6.7.19
400 m 54.09  Saint-Etienne, FRA, 26.7.19

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen