Friidrottsgalan Malmö Games ställs in

Den 18 augusti skulle Malmö Games ha arrangerats på Malmö Stadion, men så blir de inte. Anledningen är svårigheterna att hitta sponsorer. Därmed blir Sverige utan ett gala som verkligen skulle ha varit något extra med flera av världens absolut bästa friidrottare.

– Det känns oerhört tråkigt att behöva ta det här beslutet. Vi har jobbat hårt med att försöka knyta till oss sponsorer men har inte nått tillräckligt långt, säger Bengt Bendéus som är styrelseordförande i stiftelsen Malmö Athletics International som var den kommersiella arrangören av Malmö Games.
Att ambitionerna var höga med galan råder det inget tvivel om. Bland de som kontrakterats för galan märks 400 m-världsrekordhållerskan Wayde van Niekerk och dubbla OS-mästarinnan på sprint, Elaine Thompson.

Tufft klimat för friidrottsgalor
Galan skulle ha legat fredagen den 18 augusti – fem dagar efter VM i London som hade varit ett utmärkt datum. Men det är svårt – mycket svårt – att arrangera friidrottsgalor och att starta nya givetvis en ännu större utmaning.
– Vi har verkligen gjort ett helhjärtat försök för att försöka komma tillbaka på en hög internationell nivå. Vi visste att det skulle bli en stor utmaning men vi har inte lyckats nå ända fram, vi får böja oss för den ekonomiska verkligheten, säger Daniel Wessfeldt som är meeting director.
De som köpt biljetter till Malmö Games får pengarna tillbaka.

Lovvärt initiativ
Sverige behöver internationella friidrottsgalor och det är verkligen tråkigt att konstatera att det är så tuffa premisser att lyckas. I Malmö har det arrangerats flera världsklassgalor under 1980- och 90-talet där man bland annat minns Sergej Bubkas världsrekord i stav på 6.10 från 1991.
Men det är svårt att locka publiken till friidrottsgalor samtidigt som fotbollen lyckas med det på ett fantastiskt sätt. 2016 arrangerades Globen-galan för sista  (?) gången sedan titelsponsorn XL valt att inte förlänga samarbetet 2015 och BAUHAUS-galan drog inte mycket folk i fjol.
Söndag 18 juni arrangeras BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion och låt oss hoppas att den blir välbesökt.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen