Hanna Hermansson gjorde karriärens två bästa tider på 1500 m i Eugene. Foto: Deca Text&Bild

Hanna Hermansson 2,5 sekunder från VM-final

Turebergs Hanna Hermansson gjorde verkligen ett VM på 1500 m på personlig toppnivå i Eugene. Efter personliga rekordet 4:06.30 i försöken i fredags gjorde han karriärens näst bästa tid i semin med 4:06.70. För final fattades till slut bara 2,5 sekunder.

Hanna sprang i den första semifinalen och lade sig sist och passerade på i princip samma tider som i försöken med 2:14 på 800 m och 3:18 på 1200 m. Skillnaden nu var att det gick snabbare längst fram så hon tappade kontakten med klungan på andra halvan. Det var sannolikt förklaringen till att avslutningen blev aningen långsammare än dagen före.

Upprepade klubbkamratens bedrift
Hon nådde målet som tia på 4:06.70 – halvsekunden långsammare än i försöken då hon satte personbästa. De fem främsta i varje heat plus två tider gick vidare och där kom det att krävas 4:04.24, en tid som Hanna var blott 2.46 sekunder ifrån.
Hon upprepade därmed vad klubbkamraten Yolanda Ngarambe gjorde på VM i Doha för tre år sedan. Då satte hon personligt rekord med 4:03.43 och var knappt två sekunder från final.

Ny finalchans i augusti
Hanna bor i Los Angeles och har tävlat hela kvalperioden i Nordamerika där hon kvalade in till VM som en av de sista på 1500 m. Men i augusti åker hon till Europa för där väntar ett EM om en månad.

/Jonas Hedman

Resultaten

Hanna Hermanssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen