Tre bra men otillräckliga försök på kvalhöjden 4.60 blev det för Angelica Bengtsson. Foto: Deca Text&Bild

Ingen stavfinal i Rio för Angelica Bengtsson

Det kvinnliga OS-kvalet i stav innehöll EM-trean Angelica Bengtsson och EM-femman Michaela Meijer som båda inledde bra och där det gick bäst för Angelica. Hon var med och hoppade på kvalhöjden 4.60 men lyckades inte ta sig över efter tre bra försök och missade därmed finalen med minsta möjliga marginal. Hon tog 4.55 i andra men hade behövt göra det i första för att bli finalist. Michaela stannade på 4.45. Angelica blev nummer 14 i sammandraget och Michaela 17:e.

Duon hoppade i varsin kvalgrupp och inledde bra. Angelica tog 4.15, 4.30 och 4.45 med luft i första försöket men var på ribban på nervägen på 4.45 och den gungade påtagligt. 4.55 tog hon i andra. Michaela gick in på 4.30 och tog direkt liksom 4.45. När ribban höjdes med en decimeter rev hon i alla tre försöken.
– Jag är besviken. Det kändes bra i början men sedan landade jag lite olyckligt i andra försöket på 4.55 och fick ont i knäet, men jag vet inte hur mycket det påverkade, säger Michaela till Viasat.

Nära, nära för Angelica
Angelicas första försök på kvalhöjden 4.60 var bra, hon var över men fick med sig ribban med magen på nervägen. I andra var hon också nära men kom lite snett i ribbpassagen och ribban föll igen. Sista hoppet var inte heller dåligt men det ville sig inte denna dag. Hon hade flera hopp där hon kom nära ribban på upp- eller nervägen även på lägre höjder så det såg ut som att det var ansatsen som inte stämde.
– Jag kände mig lätt och stabil men jag vet inte vad som hände. Det är så små marginaler, jag känner en sån enorm besvikelse, sa Angelica till Viasat och hade svårt att hålla tillbaka tårarna.
Angående påståendet att ansatsen inte såg ut att stämma svarade hon på twitter senare på kvällen:
– Jag justerade ställningen men fick det ändå inte att fungera och bytte även stavar.

Angelica har efter sin fantastiska ungdoms- och juniorkarriär med sex mästerskapsguld visat hög fin stabilitet i seniormästerskapen de senaste 1,5 åren med brons på inne-EM 2015 på svenska inomhusrekordet 4.70, delad fjärdeplats på VM i Peking på svenskt utomhusrekord och så en ny bronsmedalj på EM i Amsterdam för en dryg månad sedan. På grund av skadeproblem i baklår och handled de senaste året har hon i sommar tävlat väldigt sparsamt och gjorde efter säsongdebuten i Sollentuna den 28 juni bara en tävling till och det var EM.

Inga nordbor till final
Förutom de två svenskorna var även två finskor med i kvalet där juniorvärldsrekordhållerskan (4.71) Wilma Murto, 19, tog 4.30 och sedan rev ut sig på 4.45. Lite bättre gick det för Minna Nikkanen som klarade 4.30 i första, 4.45 i andra och 4.55 i första innan det tog stopp på kvalhöjden 4.60. Hon var alltså på papperet ännu närmare final än Angelica.
Som vanligt var det flera av favoriterna som försvann. Den största missräkningen var utan tvekan Brasiliens egen världsmästare från 2011, Fabiana Murer, som hoppat bra i år men uppenbarligen var väldigt nervös inför hemmapubliken. Hon gick in på 4.55 och gjorde tre snabba rivningar. Ett tråkigt slut på en lång och framgångsrik karriär.

Fem svenskor tävlar i Rio under tisdagen och efter det mindre lyckosamma förmiddagspasset där stavtjejerna och Susanna Kallur inte lyckades ta sig vidare tävlar i natt svensk tid Khaddi Sagnia i längdkvalet medan Meraf Bahta springer final på 1500 m.
Resultat stavkvalet
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen