Wictor Petersson förbättrade Sören Tallhems svenska inomhusrekord med 25 centimeter. Foto: Deca Text&Bild

Inne-SM: Rekordrikt mästerskap när Wictor slog det 40 år gamla rekordet

Två svenska rekord, tre juniorrekord och fyra mästerskapsrekord gjorde ISM i Telekonsult Arena i Växjö till ett minnesvärt mästerskap. Höjdpunkten var Wictor Peterssons fullträff i kula på lördagen där han med 21.49 överträffade det 40 år gamla inomhusrekordet. En fantastisk prestation stod även Andreas Almgrens för med sololöpning på 3000 m till 7:36.38 som var blott två sekunder från hans eget inomhusrekord. Den kvinnliga topprestationen stod Julia Henriksson för med 22.84 på 200 m som var en rekordförbättring med hela 19 hundradelar.

– Brutalt rolig känsla, det är magiskt, säger Wictor Petersson efter 21.49 i kula. Jag halkade i fösta stöten och fick ett kryss, men kroppen kändes så bra att jag bara kände att ”nu kör jag” och fick igång publiken.
– Och så fick jag ett tryck och då flög den. Det kändes så pass lätt att jag inte trodde att det var så långt.
Helgen före ISM stötte han 20.70 i Göteborg som var hans bästa resultat på tre år. Finalen i Växjö inledde han med övertramp och i andra kom träffen – 21.49 och hela 25 centimeter längre än Sören Tallhems 40 år gamla svenska inomhusrekord. Det var i de amerikanska universitetsmästerskapen i Syracuse, NY, i mars 1985 då Sören tog silver.

Strömstötning kring 21 meter
Även andra var över 21 meter för Wictor som dock  inte lyckades  stå kvar i ringen. Långt även i tredje med 21.31 som är den tredje längsta stöten någonsin av en svensk innan han avslutade med två långa övertrampsstötar.
– Jag hade mina förhoppningar när jag stötte 20.70 förra veckan för då var inte riktigt tekniken där och kroppen kändes inte så bra, säger Wictor. Och jag vet att det svarar bra när det är mycket publik och bra stämning i arenan.

Svenske inomhusrekordhållaren Wictor Petersson, till höger, tillsammans med tränare Staffan Jönsson. Foto: Deca Text&Bild


Pers med 34 centimeter

Wictors gamla personliga rekord var 21.15 från JSM inomhus 2020. Utomhus är perset 20.94.
Men han är nu den svensk som stött längst eftersom han nu även överträffade Hans ”Honta” Höglund klassiska 21.33 utomhus från 1975. Men Mölndalsstötaren har ändå kvar utomhusrekordet eftersom det är separata rekord utomhus och inomhus.
Bakom Wictor tog Jesper Arbinge silvret på 20.08, bara 14 centimeter från hans veckogamla inomhuspers.

Magiskt lopp av Julia
Helgens andra svenska rekord höll på att bli verklighet redan i försöken på kvinnliga 200 m på lördagseftermiddagen. Några timmar tidigare hade Julia Henriksson vunnit 60 m på svenska årsbästat 7.28 och rusade sedan 200-försöken på 23.06 – bara tre hundradelar från hennes eget ett år gamla inomhusrekord satt på ISM i Karlstad.
I finalen dagen efter hade hon åter den fördelaktiga bana sex med Sveriges vidaste kurvor. Fullt tryck från start men Nora Lindahl på banan innanför sprang också riktigt bra. I andra kurvan såg det ut som att Julia drog ifrån lite men på slutet närmade sig Nora och var bara någon meter efter.
Julia stannade klockan på 22.84 – hela 19 hundradelar under hennes eget svenska inomhusrekord med silvret till Nora på 23.00. Det innebar en förbättring av hennes inomhuspers med hela 0.46 och bara tolv hundradelar långsammare än hennes bästa utomhus.

”Det är obeskrivligt”
– Jag har känt länge att jag haft de här tiderna i mig, men det ska göras så klart och nu längtar jag till sommaren, säger Julia.
– Det känns helt obeskrivligt. Målet var att ta SM-gud och sätta svenskt rekord här idag och det är otroligt roligt. Det är något speciellt med banorna här i Växjö, det är en speciell atmosfär och publiken är helt fantastisk, säger Julia som i sommar har som mål att springa under 22.50 och ta sig till final på VM i Tokyo.

Lysande sololopp av Almgren
3000 m-finalen genomfördes på fredagskvällen och där hade Andreas Almgren bestämt sig för att sätta högsta fart från start. Emil Danielsson var den ende som följde och efter 2:30.7 på 1000 m gav han sig efter 1200 m. Andreas fortsatte att rada upp varv efter varv på 30.5-30.7 och passerade andra kilometern på 3:02.4 (2000 m på 5:03.1).
Extremt jämn fart och när han på näst sista gjorde 30.3 tänkte man att kanske finns hans svenska rekord på 7:34.31 inom räckhåll. Men slutrundan blev tuff och tog 31.3 vilket innebar en sluttid på 7:36.38. Soloprestationen är utan tvekan en av de främsta löparprestationerna någonsin av en svensk medel-långdistansare.
Emil Danielsson höll trots den brutala öppningen ihop det så bra att han tog silver på 7:58.70, en dryg sekund före starkt avslutande Leo Magnusson.

Tre dubbelvinnare
Julia Samuelssons två sprintguld innebar dubbla förstaplatser på ISM för tredje året i rad. Att vinna två grenar i Växjö lyckades även Linn Söderholm med (1500-3000 m) sedan hon i båda loppen avgjort med bra avslutningar. På 1500 m var segermarginalen till Mölndals Elin Brink bara tre tiondelar med Spårvägens ännu inte 18 år fyllda Carmen Cernjul trea ytterligare 0.06 bakom. Carmen tog brons även på 800 m som var hennes första individuella SM-medalj.
Helgens tredje dubbelvinnare var Maja Åskag som efter en över meterstor seger i tresteg på lördagen vann längd på söndagen. Segermarginalen till fjolårsmästarinnan Lovisa Karlsson blev två centimeter, 6.47 mot 6.45. Även Lovisa blev dubbelmedaljör efter att mitt under längdfinalen sprungit häckförsök och efter sista längdhoppet vunnit finalen på 8.14, bara 0.02 från hennes färska personliga rekord.

Dubbla juniorrekord av William
I 200 m-försöken rusade nyss fyllda 19-åringen William Trulsson i det första heatet runt på 20.99 och blev sjunde svensk under 21 sekunder inomhus. I fjärde heatet startade storfavoriten och klubbkamraten Erik Erlandsson som avstannande de nådde målet på 20.97. Därmed fixade han den fördelaktiga banan sex i finalen med blott två hundradelars marginal.
I finalen dagen efter gjorde Erik ett nytt suveränt lopp och vann på 20.50 – blott sju hundradelar från hans eget färska svenska rekord och fjärde tiden denna vinter snabbare än Johan Wissmans 20.65 som gällde som rekord när säsongen började.
Men bakom Erik var William bara tre tiondelar efter på 20.79. Svenskt juniorrekord igen och en tid som kan komma att godkännas som officiellt juniorrekord för 19-åringar. William avancerade till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer bakom Erik (20.43) och Johan Wissman (20.65). Den sistnämndes mästerskapsrekord förbättrade Erik nu med 16 hundradelar.

Kamgas fick revansch
På inne-SM i Karlstad 2024 gjorde systrarna Vanessa och Patricia Kamga tre snabba kryss i viktkastning och blev utan resultat. I Tipshallen i Växjö på fredagskvällen inledde de med 20.77 (Vanessa) respektive 20.67 (Patricia) vilket innebar en ordentlig ledning före resten av startfältet.
Den ledningen var oförändrad även efter att båda åstadkommit fyra raka kryss. I femte ökade Vanessa till 21.82 och Patricia till 21.23. Och i sista fick Patricia på hela 22.63 och överträffade sitt eget färska svenska juniorrekord med över halvmetern.. Det innebar förutom karriärens första SM-guld även avancemang till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer, halvmetern bakom Vanessa.

Dubbla medaljer för Vanessa
OS-femman Vanessa satte på onsdagen före ISM Sverige-bästa-genom tiderna i diskus inomhus i just Tipshallen då hon kastade 59.86. Efter ISM-silver i vikt på fredagen följde hon upp med brons i kula på lördagen. Hennes 17.24 var bara sju centimeter från pers.
Vann kula gjorde Fanny Roos som med 18.28 var 24 centimeter före de två senaste årens vinnare Sara Lennman. Därmed tog Fanny sin tionde ISM-titel i kula.

Carl satsade på rekordet
Carl Bengtström gjorde på grund av skadeproblem i januari årsdebut i Växjö och var piskad att klara europaförbundets kvalgräns 46.20 på 400 m för att få en biljett till inne-EM. Full satsning i finalen men med 46.36 fattades det 16 hundradelar och bara tio till hans eget mästerskapsrekord.
En som också imponerade var tvåan och klubbkamraten Karl Wållgren som inte var mer än halvsekunden efter och med 46.86 avancerade till femte plats på den svenska genom-tiderna-listan. Senare samma dag dock nerpetad till sjätte eftersom Spårvägens Tibyasa Matovu gjorde 46.80 i USA.

Ett guld som gladde lite extra
IFK Växjö stod som värd för ISM för femte gången varav fjärde sedan 2017 och gjorde som alltid ett utmärkt arrangemang. De fick också med sig ett guld och det värmde lite extra eftersom det var en kille som verkligen växt upp i IFK Växjö, nämligen Hampus Widlund, 32.
På ISM i Växjö 2020 slutade han fyra på 60 m häck på personliga rekordet 7.94 efter att ha missat medalj med några tusendelar. Därefter har han störts av skador i form av problem med bland annat höften. Men han gav inte upp och var nu åter anmäld till ISM i vad som var första 60 häcktävlingen på fem år.

Fanns inget att seeda på
När seedningen skulle göras före tävlingen fanns inget att seeda på med eftersom han inte tävlat, men 8.20 nämndes. Hampus överraskade stort med att vara snabbast i försöken med 8.00 och var i final.
Där tog Markus Moberg ledningen men Hampus närmade sig på andra halvan och efter en suverän avslutning och ordentlig fällning med armen lång fram var han ikapp. Och förbi?
En spännande väntan följde och så blinkade resultaten upp på storbildsskärmen – 7.89, seger med några tusendelar och första SM-guldet! Publiken jublade, Hampus sträckte armarna i luften och sprang ärevarv. Fem år efter senaste 60 häck-tävlingen putsade han sitt personliga rekord med fem hundradelar.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Rekorden
Svenska rekord
M Kula: 21.49 Wictor Petersson, Malmö AI
(Föregående: 21.24 Sören Tallhem, UIF Matteuspojkarna, 1985)
K 200 m: 22.84 Julia Henriksson, Malmö AI
(Föregående: 23.03 Julia Henriksson, Malmö AI, 2024)

Mästerskapsrekord
M 200 m: 21.50 Erik Erlandsson, Malmö AI
M 3000 m: 7:36.38 Andreas Almgren, Turebergs FK
M Kula: 21.49 Wictor Petersson, Malmö AI
K 200 m: 22.84 Julia Henriksson, Malmö AI

Svenska juniorrekord (P19-F19)
P19 200 m: 22.99 William Trulsson, Malmö AI (i försök, tangering)
P19 200 m: 21.79 W Trulsson
F19 Vikt: 22.63 Patricia Kamga, Upsala IF

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen