Femte loppet och fjärde segern för året för Andreas Almgren. Blir det nytt guld på 10 km under söndagen? Foto: Deca Text&Bild

Suveränt SM-guld i terrängdebuten för Andreas Almgren

Han gjorde karriärens första terränglopp och senast han sprang en gräsintervall var för fyra år sedan. Det hindrade inte Andreas Almgren från att bli svensk mästare på 3,8 km i Höganäs på lördagseftermiddagen där avståndet till tvåan var fem sekunder.

På det flacka och nästan helt platta 1,8 km-varvet på Höganäs flygfält var det Turebergs Napoleon Solomon som hade spetspositionen vid kullen efter 300 meter i vad som var hans första tävling sedan början av juni. Alldeles bakom följde Hässelbys Samuel Russom, Eskilstunas unge Emil Millán de la Oliva (första tävlingen på över tre månader) och Spårvägens Emil Danielsson.

Tolv man i tätklungan halvvägs
Vid vattenhindret efter 1 km var ställningen densamma men sedan sjönk farten in mot varvningen efter 1,8 km (5:08) där Hässelbys John Kingstedt ledde tätklungan som bestod av tolv man.
När de försvann ur synbild ytterligare 300 meter senare hade Samuel några meters ledning som han försvarade förbi vattenhindret två minuter senare.
Där hade han bara sällskap av två man – Emil Millán de la Oliva och Andreas Almgren – med regerande mästaren Mohammad Reza avhängd fyra.

Russom till spets
Samuel Russom ledde när löparna dök upp i bild och strax efter och kort efter att de svängt in på det 600 meter långa upploppet passerade Andreas Almgren och övertog förstaplatsen. En ledning som växte till fem sekunder i mål utan att Andreas behövde ge allt.
Emil Millán de la Oliva gladde med att fixa bronset efter en sommarsäsong där han led av överträning. Han tog nu sin tredje raka terräng-SM-medalj på korta banan efter silver 2019 och 2020.

Stark avslutning av Bejmer
Den stora överraskningen var Hälles orienterare Max Peter Bejmer, 29, som slutade fyra på 10:12, sekunden före OS-löparen på 3000 m hinder, Sävedalens Vidar Johansson. Bejmers tidigare bästa SM-placeringar var elfteplatsen på 4 km terräng i fjol.
Spårvägen tog fjärde raka lagguldet eter att till slut haft en enda poäng till godo på Tureberg.

”Fyra år sedan senaste gräsintervallen”
Andreas Almgren var förstås nöjd med segern som innebar hans fjärde på på fem lopp i år och andra SM-titeln på två månader.
– Jag hittade bra ryggar att ligga bakom och flöt bara med. In på upploppet hade jag en bra position och behövde inte riktigt ta ut allt för att vinna, säger Andreas till Friidrottskanalen.se.
– Senast jag sprang en gräsintervall var för fyra år sedan. Jag har inte lättat på träningen utan hade 14,5 mil i benen den här veckan före dagens start varav 34 km i torsdags, säger Andreas som nu gjorde karriärens första terränglopp.
– Jag började springa mer distans för två år sedan så det kan kanske blir fler terräng-SM-medaljer, men bana är roligare. Jag springer nog 10 km imorgon. Sedan fortsätter grundträningen resten av året.

Almgrens lysande säsong
Andreas satte svenskt rekord på 3000 m inomhus i vintras med 7:41.6m men skadade sig kort efter och missade OS i Tokyo. Men han kom tillbaka i augusti och slog Dan Glans 42 år gamla svenska utomhusrekord på 3000 m genom att notera 7:41.72 i Finland och vann sedan 5000m på både SM och Finnkampen (13:29.26, nia genom tiderna i Sverige).
Och på söndag springer han som sagt årets sista lopp – 10 km på terräng-SM.

SM-historiens kortaste bana?
Korta banan är normalt cirka 4 km och detta var en av de kortaste i SM-historien som inleddes 1940. Varvet i Höganäs mätte av tiderna att döma lite drygt 1,8 km och därför blev segertiden så kort som 10:01. Tidigare kortaste segertiden är från Umeå 1981 då Väsbys Lasse Ericsson vann på 11:02.

/Jonas Hedman

Läs även:
Terräng-SM: Samrawit Mengsteab snabbast på flygfältet i Höganäs
Almgren slog Lasse Viréns nästan fem decennier gamla rekord
Andreas slog det 42 år gamla svenska rekordet i säsongsdebuten

Andreas Almgrens biografi på friidrottsstatistik.se

Terräng-SM, Höganäs 23/10 2021
Män 4 km
1) Andreas Almgren, Turebergs FK, 10:01
2) Samuel Russom, Hässelby SK, 10:06
3) Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, 10:09
4) Max Peter Bejmer, Hälle IF, 10:12
5) Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 10:12
6) Suldan Hassan, Ullevi FK, 10:14
7) Mohammad Reza, Spårvägens FK, 10:15
8) Martin Regborn, KFUM Örebro, 10:16

Lagresultat
1) Spårvägens FK 28
2) Turebergs FK 29
3) Hässelby SK 35

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen