Andra SM-guldet på korta banan för Samrawit Mengsteab. Det första kom 2019. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Samrawit snabbast på flygfältet i Höganäs

Det blev en spännande slutkilometer på kvinnliga korta banan på terräng-SM i Höganäs där Hälles Samrawit Mengsteab var starkast och till slut vann med sex sekunder före Sävedalens Sara Christiansson.

Det var sol och 10 grader varmt på Höganäs flygfält där arrangerade Höganäs Friidrott och IS Göta lagt en drygt 1,8 km lång bana som nästan uteslutande bestod av gräs. Den innehöll en fem meter hög kulle efter 300 meter, några inlagda höbalar, och ett sju meter långt och ett par decimeter djupt vattenhinder efter en kilometer.

Sara Christiansson anförde
I kvinnliga loppet över 3,6 km var Sara Christiansson längst fram efter en kilometer tätt följd av Samrawit Mengsteab, Umeås Charlotte Andersson och Hammarbys 18-åriga Nora Lundin och långt fram fanns även Hälles orienterare Moa Enmark och Täbys hinderlöpare Emilia Lillemo.
Fem tjejer kämpade om medaljerna ut på andra varvet och när tjejerna nådde vattenhindret efter 2,8 km var det tre i tätklungan – Sara före Samrawit och Emilia med Charlotte tiotalet med efter.

Samrawit hade bästa spurten
När täten strax efter dök upp i bild i webbsändningen och svängde in på det 600 meter långa upploppet hade Samrawit övertagit ledningen och höll den in i mål. Med 11:46 vann hon med sex sekunder före Sara som i sin tur var två sekunder före Charlotte som passerade Emilia på slutet.

Andra guldet
Guldet var Samrawits andra på korta banan i terräng-SM och fjärde medalj på de fem senaste mästerskapen. Första segern var kom 2019. Sara Christiansson tog sitt andra silver på korta banan och IFK Umeås Charlotte Andersson innebar det första individuella terräng-SM-medaljen och tredje totalt. I fjol tog hon brons i halvmaraton och för två månader sedan samma valör på 10 000 m i Borås.
Regerande mästarinnan Meraf Bahta var inte anmäld och Sarah Lahti förbereder sig för maratondebuten i december.