Seger i Lund på bästa utomhusresultatet på två år. Foto: Göran Lenz/apb.se

Lysande hoppning av Erika Kinsey – bästa på ett år

Lundahoppet genomfördes på lördagen i utmärkta förhållanden och samlade ett internationellt startfält. Bästa insatsen stod Trångsvikens OS-hoppare Erika Kinsey för som med 1.92 gjorde sitt bästa resultat på 15 månader. Därmed besegrade hon bl a OS-sjuan Sofie Skoog.

Centrala IP i Lund är nedsänkt i gräsmattan eftersom det tidigare varit en velodrom där. Det är dessutom Sveriges äldsta i bruk varande idrottsplats. Så det var lite historiska vingslag kring höjdtävlingarna som genomfördes i härligt sommarväder. Erika Kinsey tog 1.92 i andra och hade sedan ett bra försök på VM-kvalhöjden 1.94.
Det innebar seger i en tävling före Sloveniens Marusa Cernjul, 1.89, där Sofie Skoog slutade trea på 1.86 efter att inte varit långt borta på 1.89. En som också klarade 1.86 var Motalas Maja Nilsson, 17, som följde upp det två veckor gamla personliga rekordet 1.88 på ett bra sätt och slutade fyra.

Bästa på 15 månader
Erika Kinseys 1.92 är det högsta hon hoppat sedan inne-VM i Portland i mars 2016 då hon slutade åtta på 1.93. Räknar man enbart utomhus får man gå tillbaka till SM-silvret i Söderhamn 2015 då hon tog silver på 1.92 bakom Sofie Skoog som hoppade lika högt. Erikas personliga rekord är 1.97 från Lag-EM:s superliga 2015.
Hon har inte fått hoppningen att stämma på länge så detta var verkligen positivt!

Fabian kvalade till U23EM
I vintras förbättrade sig Täbys Fabian Delryd till hela 2.25 och förbättrade nu sitt årsbästa utomhus genom att ta 2.17 som är tangerat personligt rekord utomhus. Det innebar fjärdeplats sedan han varit riktigt nära på 2.21. Den höjden tog tre man – britten Mike Edwards som vinnare före landsmannen David Smith och dansken Janick Klausen trea. 2.17 innebar att Fabian är klar för U23EM i Polen om en dryg månad.
Längre ner i listan slutade Spårvägens Otto Brinkman åtta på 2.07. Vintern 2015 förbättrade han sig med över decimetern då han klarade 2.15 två helger i rad. Men fotproblem har stört honom i över två år men nu är han förhoppningsvis på rätt väg!

Två olympiska mästare
I publiken på Centrala IP fanns två olympiska mästare i höjd – Stefan Holm (2004) och tysken Dietmar Mögenburg (1984). Den förstnämnde i rollen som tränare för Sofie Skoog och den andre i rollen som pappa till Katarina Mögenburg. Hon hade dock ingen bra dag och rev ut sig på ingångshöjden 1.72.
/Jonas Hedman

Läs även:
Jättepers i höjd av Bianca Salming

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen